Bieloruskí hackeri nabúrali web KGB; zverejnili udania aj ponuky z rôznych krajín

Bieloruskí hackeri nabúrali web KGB; zverejnili udania aj ponuky z rôznych krajín Ilustr. reprofoto: BIS

Hackeri sympatizujúci s opozíciou proti autoritárskemu režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka prenikli na server tajnej politickej polície KGB a sprístupnili na internete 40-tisíc udaní, ako aj ponuky dobrovoľnej spolupráce, a to aj od Bielorusov žijúcich v Česku a ďalších krajinách.

 Uviedol to dnes server The Moscow Times s odvolaním sa na vyhlásenie skupiny hackerov, ktorí si hovoria Kyberpartyzáni. V Bielorusku si tajná služba ponechala sovietsky názov KGB.

Sprístupnené udania pochádzajú z rokov 2014 až 2023 a udavači ich posielali KGB práve cez portál, ktorý hackeri napadli. Týkala sa Bielorusov používajúcich zakázané bielo-červeno-biele vlajky, účastníkov protivládnych protestov či opozičných skupín na sociálnych sieťach. Prišli aj udania na Bielorusov, ktorí bojujú na strane Ukrajiny proti ruským vojskám.

Dobrovoľnú spoluprácu KGB ponúkali Bielorusi žijúci v Rusku, Portugalsku, Bulharsku, Švédsku, Česku, Izraeli, Ukrajine a ďalších krajinách. V ponukách uvádzali informácie, ktoré by tajnú políciu mohli zaujímať, napísal web The Moscow Times a dodal, že server KGB je už dva mesiace mimo prevádzky.