Europarlament v kampani ukazuje emotívne spomienky ľudí, ktoré by nechcel nikto zažiť (VIDEO)

Europarlament v kampani ukazuje emotívne spomienky ľudí, ktoré by nechcel nikto zažiť (VIDEO) Reprofoto youtube EP

„Vieš Robin, dnes by som tu nemala byť. Mala som zomrieť 17. júna 1940. Mala som jedenásť rokov, keď začala vojna a dvanásť, keď prišli vojaci. Boli všade. Zišla som dole po schodoch s miskou ovocia na záhradu. Mamu zabili, keď si na mňa ľahla, aby ma ochránila. Keď máte 12 rokov a vidíte, ako mama umrela, aby vás ochránila, nikdy nezabudnete,“ prihovára sa v najnovšej kampani pred eurovoľbami žena z Francúzska svojmu vnukovi. Európsky parlament spustil druhú fázu komunikačnej kampane, v ktorej prostredníctvom skutočných pamätníkov a ich skutočných príbehov zdôrazňuje dôležitosť účasti na eurovoľbách a ochrane demokracie.

Od 6. do 9. júna bude mať viac ako 370 miliónov ľudí v 27 členských štátoch EÚ možnosť zúčastniť sa na voľbách do Európskeho parlamentu. Základom komunikačnej stratégie kampane je 4-minútový film „Využi svoj hlas“ so svedectvami starších občanov z rôznych krajín EÚ a ich smutnými spomienkami na detstvo:

„V Temešvári postrieľali mladých ľudí pred katedrálou,“ spomína staršia pani z Rumunska. „Môjho otca poslali do Osvienčimu a tam ho zavraždili. Moja mama ma dala preč s vedomím, že ma už možno nikdy neuvidí. Nemal som strýkov, tety, starých rodičov. Všetci mali starých rodičov. Ja som nemal nikoho," hovorí vo videu starší pán so slzami v očiach. „Nikdy by ste nemali brať demokraciu ako samozrejmosť. Vždy by ste ju mali podporovať a chrániť ju,“ dodáva ďalší.

Parlament prostredníctvom sloganu „Využi svoj hlas. Inak druhí rozhodnú za teba“ zdôrazňuje dôležitosť demokracie. Súčasťou kampane sú mediálne podujatia, digitálna osveta, zapojenie verejných a súkromných partnerov, iniciatívy na zapojenie komunít či vzdelávacie programy prispôsobené tak, aby oslovili občanov v celej EÚ.

„Demokracia v Európskej únii ešte nikdy nebola taká dôležitá ako dnes. Váš hlas rozhodne o smerovaní Európy počas nasledujúcich piatich rokov. Rozhodne o tom, v akej Európe chceme žiť,“ uviedla predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. „Nedovoľte, aby za vás rozhodoval niekto iný, a choďte 6. – 9. júna 2024 voliť. Záleží na každom jednom hlase.“

Film „Využi svoj hlas“ a deväť ďalších verzií pre televíziu, kiná, rozhlas a sociálne médiá je uvedený od 29. apríla 2024 vo všetkých členských štátoch.