Urazený Machala odkazuje RTVS: Nebudem vás sledovať a už vôbec s vami nebudem komunikovať

Urazený Machala odkazuje RTVS: Nebudem vás sledovať a už vôbec s vami nebudem komunikovať Foto: Facebook Lukáš Machala

Pravá ruka ministerky Martiny Šimkovičovej Lukáš Machala si urobil cezhraničnú hanbu. V Reportéroch RTVS zapochyboval o tom, že Zem je guľatá. „Ja sa pýtam vás, je to podložené, že Zem je guľatá, ja sa vážne pýtam, vy ste boli vo vesmíre? Neboli. Ja tiež nie. Neviem,“ poúčal Machala redaktora RTVS. Za pár hodín prebral na sociálnych sieťach miesto po Emme Drobnej, ktorá sa pred rokmi stala slovenskou priekopníčkou plochozemcov.

Myšlienkové pochody generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva kultúry SR si všimli už aj v zahraničí: „Blízky spolupracovník slovenskej ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej Lukáš Machala dal najavo pochybnosti o tom, že je vedecky podložené, že je Zem guľatá," píše Česká tlačová agentúra a pripomína, že práve o Machalovi sa hovorilo ako o možnom budúcom riaditeľovi Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR).

Téma zaujala aj Český rozhlas, ktorý sa pozrel aj na ďalšie konšpirácie, ktorým spolutvorca mediálnej legislatívy na ministerstve verí:  Na svojich sociálnych sieťach šíri Machala konšpiračné teórie, dezinformácie a hoaxy. Napríklad že ilumináti chystajú tretiu svetovú vojnu. „Pred niekoľkými rokmi zdieľal „odhalenie“ českého anonymného webu, podľa ktorého moslimských migrantov posielajú do Európy ilumináti,“ cituje Český rozhlas Denník N.

"Verí tiež konšpiračnú teóriu o chemtrails, teda práškovaní z lietadiel. Ich údajnú existenciu sa snažil podľa Denníka N dokázať pokusom so snehovou guľou, ktorá nedokázala roztopiť sa nad plameňom sviečky. Aktívny bol aj počas pandémie covidu-19, kedy šíril vymyslené čísla počtu obetí, ktoré mali dokazovať, že na covid údajne umiera oveľa menej ľudí," píše o Machalovi ČRo.

Podrobnosti: Lukáš Machala neverí, že Zem je guľatá: V RTVS chce priestor pre tých, ktorí tvrdia, že je plochá

Vzdelanostná úroveň Machalu zaujala aj redaktora BBC:

Machala reaguje na reportáž Reportérov tiež - pobúreným statusom na sociálnych sieťach, kde RTVS obvinil z tendenčnosti: „A to som redaktorovi publicistiky Petrovi Žatkovi hodinu a pol vysvetľoval pre reláciu “Reportéri” všetky detaily zákona aj verejnoprávneho vysielania RTVS. Nevadí, jeho úlohou bolo zo mňa urobiť konšpirátora a polovzdelaného blba z SNS,“ píše Machala. „Chyba, jednak nie som členom žiadnej politickej strany, jednak nie som žiadny konšpirátor. Nevadí, RTVS ma opäť oklamala a urobili si zostrih toho, čo sa im v reportáži “hodilo do krámu”,“ napísal Machala. „Nie som útlocitný ani vzťahovačný, tu ide o princíp. RTVS aj touto reportážou ukázala, že je na míle vzdialená od objektívnej žurnalistiky, ktorou sa tak radi jej vedenie a redaktori oháňajú. A administrátor fb stránky, to je len špička ľadovca ich progresívnej ideológie a arogancie. Takže, milá RTVS, odo mňa už nedostanete ani sekundu pozornosti. Jednak vás už vôbec nebudem sledovať ani počúvať, a už vôbec s vami nebudem komunikovať. DOVI. DOPO.,“ dodáva Machala.

Lukáš Machala bol synom Drahoslava Machalu, ktorý v minulosti radil Vladimírovi Mečiarovi aj Robertovi Ficovi. Lukáš Machala bol v minulosti mediálnym poradcom SNS a Andreja Danka. Okolo SNS a jej kandidátiek sa pohyboval už dlhšie. V minulosti bol poslancom za SNS v Dúbravke ale aj členom Rady STV. Bývalý šéf marketingu SZĽH Štefan Nižňanský potom, ako sa stal šéfom STV, si Lukáša Machalu vybral za právneho poradcu topmanažmentu televízie. Machala neostal len pri právnej pomoci, už vtedy sa pokúšal prerábať spravodajstvo.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame