Print this page

V siedmom nebi zasiahlo do ľudskej dôstojnosti dvoch malých sestier mŕtvej Lucky Reprofoto JOJ

Emotívna hudba, dramatické spomalené zábery a do toho rozhovor Vila Rozborila s malým dievčatkom, ktorého sa pýta na podrobnosti, ako s ňou zle zaobchádzali, ale aj na jej mŕtvu sestru Lucku. Všetko urobené tak, aby vyvolalo čo najväčšie emócie u divákov. To, že je to malé dieťa, ktoré si neuvedomuje, že hovorí o pocitoch, o súkromí, pomeroch v rodine pred celým Slovenskom, je už tvorcom jedno. Hlavné je, nech diváci vyronia slzu.

 


Relácia V siedmom nebi na JOJ z apríla tohto roku pobúrila aj Radu pre vysielanie a retransmisiu. Televízia popri plnení sna pestúnskej rodine priniesla príbeh dievčat Sašky a Simonky, sestier utýranej Lucky, z mediálne známeho prípadu zanedbania a následnej smrti dieťaťa v bratislavskom byte v Ružinove.
Dievčatá si prešli ťažkým osudom nielen u svojich biologických rodičov, ale pravdepodobne aj u opatrovateľov, do ktorých opatery ich zveril štát.

 

Podľa rady televízia svojím obsahom a spôsobom spracovania, konkrétne prezentovaním informácií o súkromí, striedaní zariadení poskytujúcich ústavnú starostlivosť, traumatických zážitkoch a problematickej psychike účinkujúcich detí, zasiahol do ľudskej dôstojnosti účinkujúcich detí, za čo dala televízii JOJ pokutu 15 tisíc eur.

Problematická je tá časť relácie, v ktorej Vilo Rozboril a televízia nechráni identitu detí. Priamo s kamerou sa moderátor relácie pýtal Sašky na mnohé smutné udalosti.
„Samotné vedenie takéhoto rozhovoru je diskutabilné z hľadiska ochrany práv dieťaťa v súvislosti s prípadnou retraumatizáciou, nakoľko predstavuje otváranie negatívnych tém a spomínanie na traumatické zážitky (úmrtie člena rodiny, zlé zaobchádzanie), ktorými si dievčatá prešli," píše kancelária rady v posudku.

V príspevku Rozboril podrobne s rôznymi ľuďmi rozoberal a hodnotil ich traumy, psychické a iné problémy a pritom kompletne odkryli aj ich identitu. Televízia ukázala ich tvár, hlas a predstavila mesto aj prostredie, v ktorom žijú.

Podľa kancelárie rady je nepochybne vo verejnom záujme, aby bola verejnosť informovaná o násilí páchanom na deťoch a nevhodných pedagogických a výchovných metódach, avšak je taktiež vo verejnom záujme, aby bola verejnosť informovaná predovšetkým o páchateľoch takýchto činov a obetiam bola poskytnutá ochrana, a nie aby prezentovanie takých skutočností bolo v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby.

"Len snaha pomôcť neoprávňuje vysielateľa postaviť aktérov programu do pozície obetí, ktoré stoja o ľútosť verejnosti a zasiahnuť tak do ich ľudskej dôstojnosti," upozorňuje kancelária rady.

Podľa Dohovora o právach dieťaťa žiadne dieťa nesmie byť vystavené svojvoľnému zasahovaniu do svojho súkromného života, rodiny, domova alebo korešpondencie ani nezákonným útokom na svoju česť a povesť.

"Schopnosť brániť sa a vhodne reagovať je u maloletých bezpochyby obmedzená. V dôsledku ich prirodzenej úprimnosti a spontánnosti preto niektorými výrokmi aj dobrovoľne odhaľujú informácie intímneho charakteru.
Verejné prezentovanie informácií o ich problematickej psychike a pôvode z nepriaznivého sociálneho prostredia nemožno považovať za prínosné v procese ich sociálnej adaptácie, práve naopak, domnievame sa, že takýmto prezentovaním v programe s celoplošným dosahom mohla byť ich socializácia negatívne ovplyvnená," píše kancelária.

Kancelária si myslí, že zverejnením podrobných informácií o dievčatách televízia sledovala cieľ vyvolať emotívne reakcie u divákov a zdôrazniť spoločenskú dôležitosť relácie V siedmom nebi.