Print this page

Medzi Konzervatívnym výberom, Medzičasom a Slobodným vysielačom nie je rozdiel Foto: Sme rodina

Konzervatívny výber zmenil majiteľa aj šéfredaktora. Web, ktorý má s konzervativizmom spoločný len názov, dnes nemá ďaleko od pochybných médií ako Zem a Vek, Hlavnésprávy.sk. Špeciálne blízko má k Slobodnému vysielaču a Medzičas.sk. 

 

 

Konzervatívny výber založil Milan Krajniak v roku 2015. Jeho zakladateľ avizoval, že to bude "internetový denník, na ktorý by sme mohli niekoľkokrát za deň prísť, aby sme zistili, čo najdôležitejšie sa na Slovensku a vo svete udialo." Keď jeho majiteľ o niekoľko mesiacov ohlásil kandidatúru do parlamentu na kandidátke hnutia Sme rodina, predseda hnutia Boris Kollár sa stal jedným z hlavných komentátorov webu a Sme rodina, jedným z najčastejšie promovaným politickým subjektom na webe.

Web patril spoločnosti Kniha do ucha, v ktorej je dnes konateľkou manželka Milana Krajniaka. V novembri sa majiteľ webu Konzervatívny výber zmenil. „Novým vydavateľom Konzervatívneho výberu sa stáva spoločnosť SUMICRAFT, s.r.o. Jej majiteľom je redaktor a editor Konzervatívneho výberu Michal Šumichrast. Doterajší redaktori Konzervatívneho výberu budú pokračovať ďalej," oznámil na webe Krajniak.

„Redaktorom a editorom Konzervatívneho výberu som nikdy nezasahoval do ich práce, mohli si písať, čo chceli. A takisto výber správ z tlačových agentúr bol plne v ich réžii. Napriek tomu, že takáto je pravda, časom som pochopil, že na Slovensku tomu nikto neuverí. Kolegovia v politike mali pocit, že tým alebo iným článkom chcem určite niekomu pomôcť alebo uškodiť. Novinári zase mali pocit, že Konzervatívny výber ovplyvňujem vo svoj prospech," napísal Krajniak.

Napriek tomu zmienok o strane a článkov od ľudí zo Sme rodina bolo pred voľbami aj po voľbách na webe neúrekom.

Na webe nenájdete komentár, ktorý kritizuje Kollára alebo hnutie Sme rodina, naopak autormi komentárov webu bol dlho Boris Kollár, pričom pri článkoch často nebolo uvedené, že je zároveň predsedom hnutia Sme rodina.

 
Boris KOLLÁR: Čo znamená, že sa stal moslim starostom Londýna
Boris Kollár: Rok ticha v reforme verejnej správy ESO
BORIS KOLLÁR: Zmeňme výkon práva styku rodiča s maloletým

Rozhovor s predsedom hnutia, ktorý pripravili jeho stranícky kolegovia: Boris KOLLÁR: Katastrofa, päť ľudí ovláda túto krajinu

Aj po zmene majiteľa je na titulke odkaz na všetky články zo stránky Krajniaka poslednykriziak.sk. Nový šéfredaktor jednostranne preberá statusy Kollára  alebo celé promo politika, napríklad v kauze Piešťanského letiska

Konzervatívny výber zmenil aj šéfredaktora

Pôvodným šéfredaktorom KV bol Vladimír Pčolinský, v lete na jeho miesto prišiel bývalý redaktor Markízy Karol Zimmer. V novembri však už na tomto poste skončil. "Redakčné zmeny nastali po vzájomnej dohode vyplývajúce z rozhodnutia Milana Krajniaka a následnej zmeny vydavateľa," povedal pre Omédiách.com Zimmer.

Novým šéfredaktorom je Juraj Poláček, zakladateľ webu medzičas.sk, kde nájdete nenávistné články k utečencom, naopak obdivné k putinovskému Rusku. Poláček bol v minulosti členom strany SaS, minulý rok pomáhal so zakladaním strany Zmena. Je jedným zo zakladateľov Asociácie nezávislých médií. Asociácia s médiami nemá nič spoločné, združuje projekty ako Slobodný vysielač, Zem a Vek, Hlavné správy a podobne, čiže rôzne konšpiračné a pochybné weby. Z Medzičasu je aj ďalší redaktor Konzervatívneho výberu Peter Králik. Medzičas.sk na facebooku už dlhšie promuje články Konzervatívneho výberu. Králik a Poláček majú vlastnú reláciu v Slobodnom vysielači, kde rečnia občas ako hostia aj predstavitelia Sme rodina.