Kvôli Rostásovi odmietli účasť na konferencii zástupca šéfredaktorky SME a ďalší

Kvôli Rostásovi odmietli účasť na konferencii zástupca šéfredaktorky SME a ďalší Foto: FB Konferenciie FMK

Informácia, že Fakulta masmediálnej komunikácie UCM Trnave pozvala na svoju odbornú konferenciu prednášať a diskutovať šéfredaktora konšpiračného periodika Zem a Vek Tibora Rostása vyvolala medzi viacerými absolventmi ale aj vo verejnosti veľké pobúrenie. Dokonca vznikla aj petícia proti účasti autora konšpirácií.

 


Rostás má mať na konferencii 25. apríla samostatnú prednášku s názvom Doubleworld a je pozvaný ako rečník do panelovej diskusie na tému Budúcnosť médií. O budúcnosti má rečniť s Dikom, šéfom Centra spravodajstva Markízy Henrichom Krejčom, moderátorom TA3 Petrom Bielikom, šéfredaktorkou Nového Času a zástupcom zo SME.

 

Podrobnosti: Na konferenciu si fakulta pozvala konšpirátora Rostása

Hneď po zverejnení účasti Rostása na konferencii zrušil svoju prednášku novinár regionálnych týždenníkov Petitpressu MY Michal Frank. „Odhlasujem sa z účasti z konferencie z vážnych pracovných dôvodov. Taktiež mám osobne problém legitimizovať médium ako Zem a Vek účasťou na spoločnom podujatí," napísal v diskusii k článku Frank, na konferencii mal vystúpiť s prednáškou Šport predávajú dobré správy.

Účasť zrušil aj zástupca šéfredaktorky SME Jakub Filo, ktorý sa mal s Rostásom stretnúť v panelovej diskusii. „Videli sme priestor na to, aby sa v kritickej diskusii ukázalo, prečo alternatívne a konšpiračné médiá deformujú žurnalistiku a tým aj celú spoločnosť. Problém však nastáva v momente, keď sa Rostas okrem diskutujúceho stal prednášajúcim," píše Filo. „Akademická obec tým legitimizovala človeka, ktorý neuznáva základné vedecké metódy, etické postupy a overovanie faktov ako odborníka, ktorý môže prispieť k diškurzu v mediálnej oblasti," vysvetľuje zrušenie účasti.

Podľa informácií Omédiách.com zvažujú neúčasť kvôli prednáške Rostasa aj ďalší pozvaní diskutéri.

Výhrady majú aj viacerí absolventi školy: „Vy ste k vám seriózne pozvali prednášať Rostasa? Práve som si z Facebooku vymazal, že som u vás študoval. Ale určite vám to prinesie popularitu zase medzi iným typom ľudí, tak veľa šťastia," napísal fakulte na facebooku absolvent Daniel.

Aktualizácia 22. 4.: Dekanka FMK ku kauze Rostása na konferencii: Nenecháme sa spútať mainstreamom

„Keďže v panelovej diskusii sa bude diskutovať na tému Mainstream verzus alternatíva, zúčastnia sa jej zástupcovia oboch typov médií. Práve o budúcnosti médií bude celá konferencia," reagovala na výhrady fakulta na facebooku.

Zároveň vznikla petícia proti účasti Rostása na konferencii.

K téme sa vyjadril absolvent školy a novinár Denníka N Andrej Sarvaš takto: