Je Homofóbom roka Sulík alebo Hrnko? S výsledkami sa manipulovalo

Je Homofóbom roka Sulík alebo Hrnko? S výsledkami sa manipulovalo

Včera pluska.sk napísala článok o tom, že Richard Sulík je víťazom anti-ceny Homofób roka, text po istom čase bez vysvetlenia zmizol. Dnes článok zverejnili opäť, Homofóbom roka je už Anton Hrnko.

 

 

Pôvodný článok na pluska.sk

Anketu vyhlásila organizácia Inštitút ľudských práv, za ktorou je Peter Weisenbacher a Alena Krempaská, a Dúhové Slovensko.
Medzi nominovanými boli premiér Robert Fico, poslanci Anton Hrnko, Igor Matovič, Richard Sulík či Daniel Lipšic.

 

Zaujímavosťou je, že pluska.sk už včera zverejnila výsledky a tie sú úplne iné, ako ich prezentuje Inštitút.

 

"Anticenu v piatom ročníku hlasovania o najväčšieho homofóba na Slovensku vyhral s prehľadom šéf liberálov Richard Sulík. Najviac hlasov dostal za výrok „...keby tu žili len homosexuáli, zanikneme v priebehu jednej generácie," napísala pluska.sk a zverejnila aj foto tabuľky už uzatvoreného hlasovania z webu IĽP:

 

Výsledky ankety po uzatvorení hlasovania

Dnes Inštitút poslal tlačovú správu, v ktorej je všetko inak. Za víťaza anti-ceny vyhlásili Hrnka zo SNS za výrok, ktorým vyvesenie dúhovej vlajky priprovnal k pornografii. Iné je aj poradie a percentá hlasov ďalších nominovaných:

Anton Hrnko 34 %
Richard Sulík 29 %
Igor Matovič 16%
Daniel Lipšic 12%
Robert Fico 9%

Na stránke, kde bolo možné hlasovať za Homofóba roka, tabuľka výsledkov hlasovania, ktorú použila v pôvodnom texte Pluska.sk, zmizla.
A zároveň z Pluska.sk zmizol bez vysvetlenia aj pôvodný článok.

Hlasovalo vraj viac ako 20 tisíc ľudí, ktoré výsledky sú teda správne?


Šéfredaktorku webu Plus Jeden deň Ivanu Mandákovú sme požiadali o vysvetlenie, prečo článok stiahli, a čo hovorí na rozdielne výsledky. Rovnako sme sa pýtali aj Weisenbachera, prečo zverejnili iné výsledky, aké sú na fotke tabuľky z uzatvoreného hlasovania.

„Išlo o pokus o manipuláciu zo strany neonacistov, zistil to Juraj Smatana, informoval nás, zvýšili sme ochranu a opakované hlasovanie z toho istého počítača v ten istý deň sa už nezarátavalo do databázy. Na webe to ostalo, aby nezistili, že sme na nich prišli. Výsledky sme od týchto podvodov očistili na záver. Plusku sme informovali a zverejnili reálne čísla," reagoval Weisenbacher.

Šéfredaktorka Plus Jeden deň na otázky zatiaľ nereagovala. Dnes článok Pluska o Homofóbovi roka opäť zverejnila - zmenila len meno víťaza ankety a víťazný citát, bez akéhokoľvek vysvetlenia či opravy.