Redaktorka Plus 7 dní prebrala špekulácie o Lunterovi z kotlebovského webu

Redaktorka Plus 7 dní prebrala špekulácie o Lunterovi z kotlebovského webu

Kotlebovcom určite už dlho nepriniesol žiaden text toľko radosti, ako článok Plus 7 dní.

 

 

Týždenník Plus 7 dní mal včera na webe hlavný článok s titulkom Naozaj nezávislý? Firma horúceho kandidáta na banskobystrického župana dostala od štátu 1,5 milióna eur!

Článok spochybňuje nezávislosť kandidáta vo voľbách Jána Luntera. Píše, že jeho firma dostala dotácie od štátnych agentúr a získala niekoľko štátnych zákaziek, takže môže ísť na ruku Ficovi.
Článok vychádza zo špekulácií pofiderného webu Idemvolit.sk.

Zdroj: Plus7dni.sk

Web idemvolit.sk je pochybný anonynmný web, ktorý slúži na propagáciu kotlebovcov a očierňuje protikandidátov Mariána Kotlebu v župných voľbách. Šíri aj hoaxy, nenávistné či antisemitské texty, o bežných médiách píše ako o protislovenských, útočí na mimovládky, Rómov, Židov. Autorka článku z PLus 7 dní Ľudmila Lacková ho však cituje ako bežný seriózny spravodajský web.

Článok na idemvolit.sk nemá autora a nikde nepíše, že podobnú dotáciu ako Lunterova firma v rovnakom čase dostali stovky ďalších firiem a nemá ani reakciu Luntera. Na rovnakom princípe bol postavený aj článok Plus 7 dní. Reakciu Luntera pridala autorka až neskôr. Neskôr upravila aj titulku na: Idú mu po krku? Na Kotlebovho protikandidáta v župných voľbách vytiahli tučnú dotáciu

Lacková v článku píše o "špekuláciách" a "pochybnostiach":

Článok z Plus7dni.sk s pôvodnou titulkou zdieľali desiatky stránok blízke kotlebovcom, dokonca hlavná koltebovská stránka šírila tento článok ako sponzorovaný odkaz.

Ako to vysvetľuje redaktorka? "Na odkaz na príspevok o Lunterovi z idemvolit.sk som natrafila na facebooku, kde sa už poriadne šíril. Informácie o vysokom nenávratnom príspevku som preverila a ukázali sa ako pravdivé. Zároveň som dala priestor Lunterovi, aby na špekulácie uvedenej stránky reagoval. Zvažovala som, či mám vo svojom článku idemvolit.sk spomínať, ale keďže som vychádzala z ich informácií, rozhodla som sa túto skutočnosť uviesť," povedala pre Omédiách.com autorka textu Lacková.

Redaktorka podľa Lunterovcov vedela, z akého webu čerpá. "V telefonickom rozhovore som jej vysvetlil, že tento portál slúži slovenskej krajnej pravici na šírenie anonymných hoaxov," reagoval Ondrej Lunter, ktorý má na starosti komunikáciu svojho otca.
Lacková text zverejnila najprv bez reakcie Lunterovcov, čo ho prekvapilo.

Článok podľa Ondreja Luntera na oko validuje špekulatívne obvinenia prebrané z anonymného článku bez snahy reflektovať fakty. "Napríklad narába s tým, že čas pridelenia dotácie nás spája so SMERom - "Len dva dni pred zostavením tretej vlády Róberta Fica, teda tesne pred tým ako Ľubomír Jahnátek opustil kreslo ministra pôdohospodárstva, podpísala Pôdohospodárska platobná agentúra dve zmluvy s firmou Alfa bio."  O dotáciu požiadali dávno pred voľbami.

"Ak by si však pozrela do centrálneho registra zmlúv, našla by v ňom, že v rovnaký deň, ako boli podpísané naše 2 zmluvy v hodnote cca 1,5 miliónov, bolo Pôdohospodárskou platobnou agentúrou podpísaných ďalších 36 zmlúv na dotácie v celkovej hodnote viac ako 30,5 miliónov eur. V rovnaký týždeň to bolo vyše 320 zmlúv na dotácie vo výške viac ako 250,5 miliónov," reagoval Ondrej Lunter.

„Všetky tieto údaje sú na internete verejne dostupné každému občanovi. Žurnalisti by zrejme mali byť schopní ich použiť na vyhodnotenie informácií, ktoré idú publikovať - aj keď ich alibisticky uvedú ako "špekulácie"," dodal.