Rádio Lumen šíri bludy o ideálnom živote v Rusku

Rádio Lumen šíri bludy o ideálnom živote v Rusku Foto: Govorun26.ru

Alkohol, žalostný stav mnohých sirotincov, domáce násilie, rozpady manželstiev, interrupcie – tieto problémy trápia ruské rodiny viac ako inde na svete. Rádio Lumen odvysielalo príspevok, po ktorom vyzerá Rusko ako ideálna krajina pre založenie si rodiny. Putinovský režim môže byť s takýmto obrazom spokojný, realita však v článku nie je.

 


Rádio Lumen odvysielalo aj na webe zverejnilo článok s názvom Nová štátna politika v Rusku podporuje rodinu a ochranu života. V ňom autorka priniesla bez ďalšieho komentára vyjadrenia zástupcu Svetového kongresu rodín z Ruska Alexeja Komova, ktorý napríklad hovorí toto: „Najväčším a najvýznamnejším ochrancom a šíriteľom rodinných hodnôt na pôde OSN je Vatikán a Rusko... Rusko je pravdepodobne jedinou z veľkých krajín, ktorá má politiku, ktorá otvorene aj na medzinárodnom fóre chráni práva dieťaťa na otca a na matku, chráni aj práva rodín a pravdepodobne táto politika, ktorá je momentálne v Rusku je aj dôvodom, že súčasné médiá vo svete démonizujú Rusku, šíria proti nemu propagandu."
Podľa Alexeja Komova sa aj vďaka prorodinnej politike štátu "znížil počet potratov zo 4 miliónov spred štvrťstoročia po súčasných 700 tisíc potratov ročne. Súčasne má na tento stav vplyv aj to, že mnohí Rusi žijú praktický kresťanský život. V posledných rokoch bolo postavených 30 tisíc nových chrámov," cituje Lumen z prednášky Komova, ktorú v Košiciach organizovala Aliancia za rodinu.

 

To, že pravda vyzerá inak, už redaktorka nezisťovala. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie Rusko patrí medzi krajiny, kde sa vykonáva najviac potratov na svete. Rusko má podľa údajov OSN najvyšší počet potratov na jednu ženu v plodnom veku vo svete. OSN odhadlo, že v Rusku sa vykonalo 800 000 až 1 000 000 potratov za rok.

Podľa údajov OSN sa rozvedie až 51 percent manželstiev, čím je Rusko na 13 miesto vo svete v rozvodovosti. 

„Kto označí Putinov režim za ideálny pre rodinný život buď nechápe, čo sa v Rusku deje, alebo je priamo zapojený do kampane na vytváranie iného upraveného obrazu Ruska vo svete," povedal pre Omédiách.com Jefim Fištejn z Rádia Slobodná Európa, ktorý analyzuje situáciu v Rusku.

„Nechápem, ako je možné, že autor článku nespomenul aj tak významných ochrancov rodiny, ako je Severná Kórea, Čína a niektoré ďalšie totalitné krajiny. Pritom v niektorých týchto krajinách je možno situácia lepšia ako je v Rusku," reagoval ironicky Fištejn. To, že sa v Rusku schvaľujú zákony na ochranu rodiny, nehovorí podľa neho o ničom. "Je známe, že stalinská ústava patrila medzi najdemokratickejšie na svete. V praxi z toho ale neplatilo nič. Schváliť zákon o ochrane rodiny môžete tisíckrát, ochraňovať rodinu v skutočnosti nie je tak jednoduché. To vyžaduje iné nastavenie celospoločenských pomerov, aké je v súčasnosti v Rusku," hovorí.
„V Rusku ja najväčší počet nielen rozvodov, ale aj singl ľudí, ktorí sa nesobášia. Je tam vysoká potratovosť. Ak by si autor článku vzal štatistiky, nemohol by šíriť takéto bludy. Napríklad by zistil, že v Rusku je veľmi zlá situácia v detských domovoch. Siroty sa stali obeťou hysterickej celoruskej kampane, ktorá vyústila do zákazu adopcie do cudziny." Práve adopcie mnohé deti zachránili. "V praxi to znamená obrovské zneužívanie detí v detských domovoch, chorobnosť a hendikepovanosť týchto detí," opisuje situáciu v Rusku publicista.
Podobne zlá situácia je aj v samotných rodinách. "Životné podmienky sú také, že muži sa dožívajú oveľa nižšieho veku ako inde. Rozšíreným javom je alkoholizmus ale aj domáce násilie, ktoré patrí tiež k najväčším na svete."

Fištejn nesúhlasí ani s tým, ako Lumen bez zaváhania prebral informáciu o vzostupe viery v Rusku. „Niečo také môže napísať človek, ktorý nepozná súčasnosť v Rusku, ani ruskú literatúru. Ľudia, ktorí sa vrátili do kostolov po páde komunizmu, pribudli, ale to neznamená, že sú skutočne religiózni. Zájsť v nedeľu do pravoslávneho kostola, je druh obradovosti. Pravoslávne chrámy často fungujú ako propagandistické centrá, kde hlavným zmyslom je vychovať z ľudí oddaných služobníkov štátu."