Text šéfredaktorky Plus 7 dní je veľmi podobný komentáru od konkurencie

Text šéfredaktorky Plus 7 dní je veľmi podobný komentáru od konkurencie Reprofoto Omédiách.com

Necitovať zdroje z iných médií je už bežná prax Plus 7 dní. Tentokrát cudzí, len mierne upravený text, je priamo v komentári šéfredaktorky Plus 7 dní.

 

 

Začiatkom roka 7. januára napísal Zolo Mikeš na webe Aktuality.sk komentár s názvom Donkichotské problémy našej vlády, kde upozornil na hrozbu návrhov opatrení Británie, ktoré sa dotknú Slovákov pracujúcich v zahraničí.

O osem dní neskôr vyšiel komentár šéfredaktorky Plus 7 dní Nancy Závodskej v jej pravidelnej rubrike Bodliak, kde sa venuje aj téme sociálnych dávok vo Veľkej Británii. Zaujímavosťou je, že pasáž komentára Závodskej je veľmi podobná časti komentára Mikeša. Text nie je totožný, no je veľmi podobný: dva odstavce obsahujú tie isté myšlienky, používajú rovnaký príklad a rovnaké je aj radenie viet.

 

Tu sú texty pre porovnanie:

Komentár Zola Mikeša: Donkichotské problémy našej vlády 7.1. 2016 (úryvok)

Už podľa súčasnej legislatívy môžu členské krajiny EÚ prijať zákon, ktorý umožní žiadať uchádzačovi vyplatenie akejkoľvek dávky iba v prípade, ak v krajine kde o dávku žiada, pracoval aspoň rok. No Londýn teraz požaduje zvýšenie tejto hranice na štyri roky.

Avšak takéto opatrenie by už neobmedzovalo iba flákačov a špekulantov, ale aj v Británii poctivo pracujúcich ľudí z nových členských krajín Únie. Nedostupnosť sociálnych istôt by z nich v porovnaní s domácimi spravila občanov druhej kategórie.

Prečo by človek, ktorého vyhodí firma po 3 rokoch driny za pásom z roboty, nemal mať nárok na podporu v nezamestnanosti či dávku v hmotnej núdzi? Len za to, že je Slovák v Británii?

 

Komentár Nancy Závodskej: Už aby boli voľby 15. 1. 2016 (úryvok)

Podľa doterajšej legislatívy dostával uchádzač o sociálne dávky vo Veľkej Británii príspevok po tom, čo odpracoval aspoň rok - najnovšie to však chce Londýn zvýšiť na štyri.

Takéto opatrenie by zasiahlo nielen flákačov a špekulantov, ale aj poctivo pracujúcich ľudí z iných členských krajín Európskej únie.

Jednoducho, taký slovenský robotník za pásom v Británii, ktorého by po troch rokoch vyrazili z práce, by nemal nárok na podporu v nezamestnanosti ani na dávku v hmotnej núdzi. Len preto, že je to Slovák pracujúci v Británii?

 

Odporúčam aj: Módna návrhárka redakcii Plus 7 dní: Neklamte!

Požiadala som o stanovisko Nancy Závodskú aj vydavateľstvo News and Media Holding, ktoré Plus 7 dní vydáva. Na otázky nereagovali. Šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy to nechal bez komentára.