Kto sa chce ešte priživiť na koncesionárskych poplatkoch?

Kto sa chce ešte priživiť na koncesionárskych poplatkoch? Reprofoto: YouTube

Zvyšovanie poplatkov je nepopulárna téma. Aj preto k zvýšeniu koncesionárskych poplatkov nepristúpila Ficova predchádzajúca vláda pred voľbami, ale chcú tak urobiť až teraz.

 


Naopak téma zrušenia, zníženia či nezvýšenia koncesionárskych poplatkov je už iná káva. Pomôže kedykoľvek – pred voľbami, v kampani ale aj pri naháňaní likeov na Facebooku, ako sa snažia teraz viacerí a medzi nimi aj SNS, ktorá na Deň detí vyhlásila, že je proti zvýšeniu koncesionárskych poplatkov.

 

Len pre pripomenutie zrušenie koncesionárskych poplatkov bol jeden z hlavných bodov predvolebného programu strany SaS v roku 2009, dokonca o zrušení iniciovali a prebehlo aj referendum. Veta "každej domácnosť tak ušetríme 55,68 eura ročne" fungovala ako čarovný prútik. Referendum sa ukázalo ako úspešná predvolebná reklama na novú SaS, ktorá sa dostala do parlamentu aj do vlády. Ich minister kultúry Daniel Krajcer síce navrhol novelu so zrušením, ale pomerne neskoro a tak k zrušeniu nakoniec nedošlo.

Teraz sa už pripravuje nový zákon na zvýšenie koncesionárskych poplatkov. SNS kričí teraz. Prečo bola ticho, keď to spoločne s SMK, Smerom a Sieťou odsúhlasili v koaličnej zmluve a Programovom vyhlásení vlády? Teraz, keď sú už jabĺčka a hrušky podelené, jej blikla kontrolka - vyžmýkať aspoň čo to zo situácie.  „Podľa nášho názoru musí najskôr RTVS prejsť výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou," píše SNS vo svojom vyhlásení. Očakávať od poddimenzovanej inštitúcie, ktorá má stopnuté príjmy z reklamy, prerod bez investícií je na úrovni, keď si dieťa dupne a povie, že chce mať hneď teraz vlastnú zoologickú záhradu, inak do škôlky nepôjde.

Ak už v SNS neodolali priživiť sa na situácii, mohli aspoň formálne hodinku-dve porozmýšľať nad iným návrhom ako môže RTVS získať peniaze - napríklad vrátiť reklamu na obrazovku, predať výškovú budovu, zvýšiť sumu pre RTVS len zo štátneho rozpočtu, čokoľvek. Oni však neprišli s ničím. Takto to ostal len populistický a detinský výkrik.