Je náhoda, že Banášová propagovala v RTVS homeopatiu?

Je náhoda, že Banášová propagovala v RTVS homeopatiu? Reprofoto RTVS

Združenie s názvom Slovenská komora homeopatov má v týchto dňoch rozsiahlu promokampaň na pozitívne účinky homeopatie. V nedeľu bol predseda tejto spochybňovanej komory hosťom takmer hodinovej talkshow Adely Banášovej v RTVS. Náhoda?

 

 

Myslím si, že nie. Adela Banášová sa už dlhšie netají svojim obdivom k alternatívnemu spôsobu života. Propaguje konšpiračný časopis Zem a Vek, vo svojej relácii v TA3 dala priestor tomu, čo žije zo vzduchu. Do relácie si pozvala aj ženu, ktorej vraj k vyliečeniu z rakoviny postačila pozitívna energia, teraz má z toho úspešný biznis. Banášová nielen ju doprevádza aj po konferenciách či prednáškach. Moderátorka často moderuje alebo je tvárou podujatí propagujúcich alternatívnu medicínu.

V nedeľu alternatívnu liečbu - homeopatiu, ktorú mnohí nazývajú aj šarlatánstvom, spropagovala vo verejnoprávnej RTVS. V lukratívnom vysielacom čase krátko predpoludním na Rádio Slovensko si ako hosťa do talkshow Spojky zavolala šéfa združenia slovenských homeopatov Vladimíra Petrociho. Rozhovor vyzeral rovnako ako bilbordy – jednostranne propagoval úžasné účinky homeopatie a kritizoval „skeptikov," čiže odborníkov, ktorí týmto účinkom neveria.

V rozhovore sa Adela pochválila, že jej homeopatia pomohla, Petroci sa posťažoval na to, že ich nechcú na Slovensku uznať. Privítal by, ak by homeopatické oddelenia boli aj v nemocniciach a tvrdil, že homeopatiu užívali aj pápeži, dokonca Ján Pavol II. „Vidiel som zázračné efekty homeopatie. Keď sa dá správne, tak homeopatický liek dokáže veľmi rýchlo vyliečiť angínu, zápal pľúc, dokonca chronické ochorenia ako astma, epilepsiu," hovoril Petroci. V relácii nebol nikto, kto by jeho slová mohol spochybniť, zo strany moderátorky nepadla zmienka o rizikách, hrozbách pre ťažko chorých, ale ani o cene za prípravky či služby, ktoré nemajú ďaleko od cenníka produktov šmejdov.

Odporúčam aj: Šéf homeopatov ďakuje celebritám za to, že čelia kritike a zaujatým médiám

Banášová spolu so svojim hosťom naopak meditovali aj o osvietení, božskej iskre, či zázrakoch, na ktoré veda nestačí.

Už niekoľko dní časť médií kritizuje kampaň a prináša varovania zástupcov lekárskych organizácií. RTVS však ponechala priestor šíriť bludy vo svojom lukratívnom vysielacom čase. Mnohí vážne chorí však mohli osvieteniu Adely a lekára uveriť.

Aktualizácia o stanovisko RTVS (20:50): "Formát Spojky nie je typickým diskusným formátom, ale skôr lifestylovou diskusnou šou. Rovnako je faktom, že doktor Vladimír Petróci sa nezaoberá len homeopatiou, ale je aj erudovaným odborníkom v oblasti všeobecného lekárstva s atestáciou v odbore pneumológia, čiže v diskusii ponúkol pohľad na túto tému aj ako lekár s dlhoročnými skúsenosťami."