Fico naložil médiám neprávom

Fico naložil médiám neprávom Foto: Omédiách.com

Rozhovor premiéra s Vladimírom Putinom Úrad vlády zatajil.

 

 


Premiér Robert Fico včera na Facebooku kritizoval médiá, že neinformovali o jeho telefonickom rozhovore s Vladimírom Putinom.
„Keďže médiá, vrátane verejnoprávnych, sa príliš nezaujímajú o našu prácu (správa o tomto rozhovore je na medzinárodných serveroch už niekoľko hodín), tak Vás aspoň takto chcem informovať, že som mal dnes dlhý rozhovor s ruským prezidentom V. Putinom," napísal.

Premiér si to včera poplietol. Kritizovať mal, ale svojich. Ako je možné, že jeho Tlačový odbor na Úrade vlády k rozhovoru nevydal ani zmienku? Ani včera ani dnes. Ani pred rozhovorom ani po ňom. A neodpovedal ani na otázky.

Už sme si zvykli, že po dôležitých politických rokovaniach si premiér povie čo chce, a na otázky novinárov kašle. Teraz je tu asi ďalšia komunikačná novinka, o dôležitých udalostiach dá vetu dve na Facebook on sám. Na čo Úrad vlády platí tlačové oddelenie?

Pritom jeho tlačové oddelenie bežne informuje o menej významných stretnutiach, rozhovoroch, programe premiéra. Včera napríklad vydal tlačovú správu o tom, že zamestnanci úradu darovali krv. No Putin asi nie je pre nich tak dôležitý.

Ak by sa Fico stretol s Putinom na ulici, tak chápem, mohol sa Fico sťažovať, že ich prehliadli. No netuším, ako sa mali novinári dozvedieť, s kým on telefonuje za dverami svojej kancelárie (alebo niekde inde). Obávam sa, že ak by to predsa len vedeli, napísal by, že ho odpočúvajú.

Fico sa o rozhovore zmienil až potom, ako sa informácia objavila v ruských štátnych médiách.

Propuitinovské médiá - viackrát usvedčené z dezinterpretácií -  by naozaj nemali byť pre slovenských novinárov jediným zdrojom informácií o tom, čo robí v Bratislave v kancelárii slovenský premiér.

Premiér kritizuje aj verejnoprávne médiá. Úplne neprávom. RTVS informáciu o jeho telefonáte vo večerných správach mala, približne v rovnakom čase, ako ju zavesil na Facebook. Hneď potom aj agentúry a ďalšie médiá.

Na otázky o rozhovore s Putinom mi doteraz Úrad vlády neodpovedal. Pán premiér, čo tak teraz skritizovať vlastných ľudí za to, že neinformujú a neodpovedajú? Alebo nemôžu?

 

Aktualizácia o odpoveď z Úradu vlády (14:00):
Po zverejnení tohto komentára prišlo z Úradu vlády takéto vysvetlenie:

Dobrý deň,

o telefonáte premiéra R. Fica s prezidentom V. Putinom sme informovali prostredníctvom sociálnej siete, ako je bežnou praxou u mnohých politikov či štátnikov na Slovensku aj v zahraničí. Okrem toho bola informácia dostupná na viacerých spravodajských portáloch.

S pozdravom

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR