Nový Čas dnes pochoval scenáristku STV, tá však zomrela už v roku 2003

Nový Čas dnes pochoval scenáristku STV, tá však zomrela už v roku 2003 Reprofoto Opus

Informáciu prebrala od Nového času aj Pluska.sk a dala to na titulku. Oba bulvárne médiá to však poriadne poplietli.

 


Nový Čas dnes napísal článok Zomrela scenáristka Matelka: Wohlandová-Bednárová († 87) deti milovala, no sama žiadne nemala.

 

"Je jednou zo zakladateliek muzikoterapie na Slovensku. Dlhé roky pracovala ako riaditeľka pedagogicko-psychologických poradní. Prednášala na univerzitách v Oxforde a na Sorbonne. Písala scenáre mnohých relácií RTVS, ako napríklad Pionierska lastovička, Matelko či Televízny klub mladých," napísal dnes Nový Čas

Nový Čas:

Aktualizácia: Nový Čas po našom upozornení článok upravil.


Informáciu z Nového Času prebrala aj Pluska.sk: Drobček smúti: Zomrela scenáristka legendárneho Matelka!

"Mnohí si isto pamätáte seriál pre deti Matelko, ktorý sa vysielal ešte v pred revolúciou. Malá bábka s príznačným menom Drobček v nej zakúsila mnoho dobrodružstiev. Každý diel bol postavený tak, aby sa v ňom malé ratolesti aj čosi nové naučili," napísala pluska.sk v pôvodnom článku, ktorý neskôr trochu upravila.

Pluska.sk


Overovala som to v RTVS, scenáristka z STV Veronika Bednárová, ktorá pripravovala Matelka, tragicky zahynula v roku 2003.

Čas a Pluska to doplietli a spojili životy dvoch osôb.

Veronika Wohlandová a Veronika Bednárová boli dve rozdielne osoby.

Veronika Bednárová bola dlhoročná redaktorka a scenáristka v STV. Vytvorila a scenáristicky a režijne pripravovala cyklus pre deti Matelko, ale aj programy ako boli Vtipnejší vyhráva, Úsmev ako dar a ďalšie.

Veronika Wohlandová, rodená Bednárová bola jednou zo zakladateliek muzikoterapie na Slovensku. Pôvodne pracovala ako rehabilitačná sestra v Piešťanoch. Po skončení štúdia psychológie zvyšok života pracovala ako riaditeľka Pedagogicko-psychologických poradní. Vypracovala pedagogickú metódu pre deti trpiace syndrómom nepokojného dieťaťa a deti so zajakavosťou. Prednášala o tom aj v zahraničí. Posledné roky o nej médiá písali ako o jednej z najstarších členiek volebných komisií.

Martin Petráš, ktorý poskytol Novému Času informáciu o úmrtí Veroniky Wohlandovej, bol zhodou okolností synom Veroniky Bednárovej. Veronika Wohlandová bola jeho suseda a dlhoročná známa. "Scénaristkou Matelka bola moja mama Veronika Bednárová, ktorá zomrela v roku 2003. Pani Wohlandová bola naša dlhoročná suseda. Pani Wohlandová pre moju mamu, ktorá robila v detskej redakcii STV, možno scenár pre jeden alebo dva diely Matelka napísala, ale Matelka pripravovala moja mama," vysvetlil pre Omédiách.com Petráš.