Print this page

Šéfredaktor Echo24.cz označil Manipulátoři.cz za reinkarnovaných zväzákov Reprofoto: Echo24.cz

V susednom Česku sa strhla mediálna hádka medzí šéfom webu Echo24.cz a webom Maniulátori.cz, problémom sa stali podrezané ovce.

 


Na Echo 24.cz vyšiel minulý týždeň článok s názvom:  Rakouský farmář nechal Turka pást ovce. Ten jich 80 rituálně podřezal

 

V ňom Echo24 pôvodne napísalo toto: "Kulturní šok na rakouském venkově. Alpský farmář ve Štýrsku nechal na měsíc svou pastvinu i se stádem ovcí hlídat svému tureckému známému. Co nastane, až se vrátí, však rozhodně nečekal. Ze svěřených 131 zvířat jich muž přímo na pastvině 79 rituálně podřezal jako oběť Alláhovi, napsal rakouský server The Local."

Manipulátori.cz podrobili tento text kritike, autora skrizovali: "Web Echo24 přebral na pohled podezřelou zprávu od notoricky známého nedůvěryhodného zdroje, správně jí neporozuměl a přepsal ji v úplně dezinterpretované podobě."

Echo24 následne článok upravilo. Vetu o tom, že alpský farmár „nechal na měsíc svou pastvinu i se stádem ovcí hlídat svému tureckému známému" zmenili na to, že farmár „pronajal na měsíc svou pastvinu tureckému známému." A do textu doplnili, že o udalosti informovali hlavné rakúské médiá vrátane verejnoprávnej ORF.

Podrezal Turek ovce alebo nepodrezal?

Príbeh, o ktorom píše Echo24.cz, má reálny základ (ovce boli skutočne zabité a zabíjanie sa vymklo kontrole – nebolo v súlade so zákonom). Písali o tom viaceré rakúske médiá. V rozpore s pravidlami nebol na mieste ilegálneho stáda, kde bolo zabitých 79 oviec, prítomný žiaden veterinárny lekár. Teraz prebieha vyšetrovanie, či nedošlo k týraniu zvierat, napísalo na webe ORF. Ovce však nepatrili alpskému farmárovi, ktorý ich len nechal strážiť Turkovi, ako písalo Echo24. Je teda rozdiel: zabiť vlastné ovce, alebo zabiť cudzie ovce.

 

Šéfredaktor reagoval útokom

Na kritiku od webu Manipulátori.cz reagoval šéfredaktor Echa.cz Dalibor Balšínek na svojom verejnom profile na Facebooku takto:

 

Útoky šéfredaktora Balšínka na kritikov v tomto prípade nie sú na mieste, lebo aj po úprave titulok, ktorý je stále v texte: Rakouský farmář nechal Turka pást ovce. Ten jich 80 rituálně podřezal, nesedí.

Dnes je kauza podrezaných oviec témou mnohých rakúskych médií aj politikov, debatuje sa o nej aj na sociálnych sieťach, kde je spájaná s migráciou a spôsobmi, ako sa zabíjajú zvieratá.