Hokejová legenda ani netuší, že zakladá stranu, ako písalo Sme.sk, Aktuálne.sk a ďalší

Hokejová legenda ani netuší, že zakladá stranu, ako písalo Sme.sk, Aktuálne.sk a ďalší Foto: flickr/P.Frešo

Nie, bývalý hokejista a slovenský europoslanec Peter Šťastný nezakladá politickú stranu, hoci sa jeho fotka a meno objavili vo viacerých spravodajských článkoch, ktoré píšu o vzniku novej strany NAJ.

 

 

Cez víkend boli ohlásené dve nové politické strany. Okrem strany Richarda Rybníčka TOSKA je to aj nová nenápadná strana Nezávislosť a Jednota NAJ, v ktorej nie je žiadna výraznejšia osobnosť z politiky. Stručný článok o novej strane priniesla agentúra TASR s názvom Na Slovensku vzniká nová strana NAJ. Viaceré médiá tú správu prebrali a "vylepšili." Sme.sk, Aktuálne.sk, Aktuality.sk či Parlamentnelisty.sk k článku pripojili titulnú fotku bývalého hokejistu a europoslanca Petra Šťastného a niektoré o ňom písali aj v titulke k článku. Pritom nová strana s ním nemá nič spoločné.

V prípravnom výbore je síce Peter Šťastný, ale úplne iný – MUDr. P. Šťastný, ktorý má na webe strany aj takúto vizitku:

Zdroj: strana-naj.sk

Na webe Aktuálne.sk je doteraz článok, ktorý z hokejistu robí zakladateľa strany: Šťastný sa vracia do politiky. Zakladá novú stranu.

Reprofoto: Aktuálne.sk

Na Sme.sk vyšiel v nedeľu článok: Na Slovensku vzniká nová strana, medzi zakladateľmi je aj Peter Šťastný a na jedinej fotke k článku bol hokejista. Po upozorneniach čitateľov fotku vymenili a titulok zmenili: Na Slovensku vzniká nová strana, má skratku NAJ. Vysvetlenie chyby alebo ospravedlnenie nezverejnili.

Reprofoto sme.sk

 

Aj na Aktuality.sk je pri článku Vzniká nová strana, sú v nej Peter Šťastný či Radoslav Hecl fotka bývalého europoslanca. Neskôr fotka zmizla, titulok upravili na Vzniká nová strana, sľubuje vyšetrenie Gorily. V texte neupozornili, že pôvodne písali o hokejistovi, len doplnili vetu, že „Nejde však o hokejovú legendu a bývalého europoslanca."

Reprofoto: aktuality.sk

 

Hokejistu v strane našli aj parlamentnelisty.sk. K článku s dlhým titulkom Proti chobotnici oligarchov chce zakročiť na Slovensku nová všeľudová strana. Medzi zakladateľmi sú aj vyslúžení športovci dali tiež fotku bývalého europoslanca a pod ňu text: "Peter Šťastný, spoluzakladateľ novej politickej strany Nezávislosť a Jednota (NAJ)." Neskôr vymenili len fotku, vysvetlenie či ospravedlnenie nepribudlo.

Reprofoto: parlamentnelisty.sk

Z diskusií pod týmito článkami je zrejmé, že nesprávnu informáciu si prečítalo mnoho čitateľov hlavne kvôli menu Petra Šťastného a sú v tom, že bývalý hokejista zakladá politickú stranu. Redaktorom pritom na overenie stačilo otvoriť si webovú stránku strany a pozrieť si fotku Petra Šťastného.

Bývalý hokejista dostal včera a dnes mnoho mailov, esemesiek, gratulácií, otázok, kde musí vysvetľovať, že to nie je pravda. „Na Slovensku sa toho ešte veľa nezmenilo, aj čo sa týka médií. Ja mám s nimi takúto skúsenosť. Vôbec nie som prekvapený. Aj preto roky s médiami nemám žiadnu komunikáciu," reagoval pre Omédiách.com Šťastný.