Print this page

Aktuality.sk zverejnili rozhovor so zakladateľkou Čistého dňa, napriek zákazu Reprofoto z videa aktuality.sk


Web Aktuality.sk dnes zverejnil rozhovor so zakladateľkou resocializačného zariadenia v Galante Zuzanou Mikovou Tománkovou.

 

 

Tá s rozhovorom súhlasila. Mala však podmienky - odmietla nahrávku na video aj fotografovanie.  Redakcia jej to splnila. Rozhovor sa uskutočnil v zariadení Čistý deň. Po rozhovore telefonicky redakcii povedala, že je v poriadku.

"Štyri dni po rozhovore sa ozval jej manžel Peter Tománek, že nechce, aby sa rozhovor publikoval. Jeho manželka mi v telefóne povedala, že obsah je v poriadku, ale právnici im odporučili, aby sa rozhovor vydal až po rozhodnutí akreditačnej komisie," píše autor rozhovoru Rudko Sivý. "O pár dní nastúpil ich právnik a v telefóne padali slová ako eštébaci..." dodáva.

Redaktorov Aktuality.sk o podmienke s komisiou dovtedy neinformovala. Akreditačná komisia sa mala stretnúť v piatok, nakoniec jej zasadnutie odložili na november. Redakcia sa rozhodla napriek jej zákazu rozhovor publikovať.

Redakcia urobila správne.
Tománkovcom sa pred rokom podarilo stopnúť reportáž v televízii Markíza, televízia ju odvysielala až po kauze zneužívania. Ak by reportáž bola odvysielaná už minulý rok, možno by všetko dnes vyzeralo inak.

Viac: Markíza už minulý rok natočila reportáž o zneužívaní 14-ročnej Natálie v zariadení v Galante

Naviac, rozhovor sa nedá len tak stopnúť, ak respondent usúdi, že sa mu časom nehodí.


Takýto rozhovor vzniká vždy na základe dohody dvoch strán – redaktora aj respondenta. Súhlas dala Miková Tománková predtým a dokonca si dala viacero neštandardných podmienok, ktoré jej redakcia splnila. Ak mala nejaké pochybnosti, nemala rozhovor poskytovať vôbec. Ak by redakcia pristúpila na jej dodatočnú požiadavku, v novinách by vychádzali len chválospevy dokonalých ľudí.

Aj podľa Etického kódexu novinárov „novinár nie je povinný pristúpiť na požiadavku dodatočnej korekcie, nezverejnenia či neodvysielania informácie získanej v súlade s týmto kódexom zo strany respondenta, ktorý predtým so zverejnením súhlasil."

„Aktuality.sk nie sú tlačovým orgánom politikov, oligarchov, mimovládkarov, ani šéfov resocializačných centier. My nezverejňujeme to, čo iní chcú. Zverejňujeme to, čo treba zverejniť. Vyjadrenia pani Tománkovej považujeme za vážne, takže je v našom záujme, aby sa dostali na verejnosť," napísal šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy.

Nie je to prvýkrát, čo médium zverejnilo rozhovor napriek tomu, že respondent s tým dodatočne alebo počas rozhovoru nesúhlasil.

Takto napríklad zverejnil denník SME rozhovor s vtedajším šéfom SOZA Vladimírom Repčíkom o kauze vyberania poplatkov za ľudové pesničky. Na konci rozhovoru Repčík upozornil, že si neželá, aby bol rozhovor snímaný kamerou a neželá si ani jeho zverejnenie.