Print this page

 Babiš sa plánuje zbaviť Agrofertu do konca januára Foto: Facebook A.Babiš

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) plánuje zbavit se koncernu Agrofert do konce ledna, pokud poslanci přehlasují veto prezidenta Miloše Zemana a schválí novelu zákona o střetu zájmů.

 

 

Babiš to dnes řekl České televizi (ČT). Podle novely firmy členů vlády nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Budoucím členům vlády novela zakazuje provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk.

"Já myslím, že to bude v lednu tohoto roku," řekl Babiš. "To bude velká událost. Já doufám, že už potom se mě nikdo nebude ptát na Agrofert, když už ho nebudu vlastnit," dodal. Neupřesnil nicméně, jakým způsobem se firmy zbaví. "Zbavím se akcií Agrofertu. Nebudu akcionář Agrofertu," řekl jen. Dodal, že prodá fond Hartenberg, který Babišovy peníze investuje do zdravotnictví.

Odporúčame aj: Babišov Ecopress ako značka skončila. Nahradila ju Mafra Slovakia

K veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám by podle předlohy neměly přístup společnosti, v nichž členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl. Babiš vlastní skupinu Agrofert stoprocentně. Omezení by se mohlo vztahovat právě také na fond Hartenberg.

Zeman novelu koncem loňska vetoval s vysvětlením, že předpis je v rozporu s českým ústavním pořádkem a mezinárodními smlouvami, zasahuje do svobody jednotlivce a jeho základních práv. Pokud Sněmovna jeho veto přehlasuje, chce se prezident obrátit na Ústavní soud. Poslanci by měli o novele znovu hlasovat na schůzi Sněmovny, která začíná v úterý 10. ledna. Pro přehlasování veta je třeba 101 hlasů. V září Sněmovna zákon přijala hlasy 135 ze 183 přítomných poslanců, v listopadu potvrdila předlohu se senátními úpravami hlasy 125 ze 174 poslanců.

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Koncern zaměstnává víc než 34.000 lidí. Pod Agrofert spadá mediální dům Mafra, který vydává mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, ministr financí má i rozhlasovou stanici Impuls a hudební televizi Óčko.

Sledujte dianie v českých médiách na novej stránke.