Zemanov hovorca: ČT je falošne objektívna

Zemanov hovorca: ČT je falošne objektívna Foto: FB J.Ovčáček

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček obvinil Českou televizi, že ve zpravodajství i diskusních pořadech nahrává liberální levici, která je podle něj zastoupena ve všech stranách.

 

 

Veřejnoprávní televize tak vytváří falešný dojem objektivity, zatímco je kritická vůči prezidentovi Miloši Zemanovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi. Mluvčí to dnes uvedl na konferenci o roli ČT, která se konala v sídle Senátu.

"Česká televize vytváří falešný dojem plurality a objektivity," prohlásil mluvčí. Podle něj ve zpravodajství ČT vládne názorové stádnost. Prostor dostávají zastánci takzvané liberální levice, dříve nepolitické politiky, kteří se nacházejí takřka v každé parlamentní straně a které spojuje kritika hlavy státu nebo Babiše.

Jako příklad uvedl Ovčáček zpravodajství ČT z volby amerického prezidenta, které podle něj prosazovalo Hillary Clintonovou. Kritizoval reportáž o klinice čínské medicíny, neboť v ní záměrně nebylo uvedeno jméno advokáta Radka Pokorného blízkého premiérovi, a také pořad z cyklu Galerie elity národa, v němž byl představen tehdejší předseda Akademie věd Jiří Drahoš, nyní jeden ze Zemanových rivalů v prezidentské volbě.

"Česká televize bude nadále ingerovat, postupovat tímto způsobem i v případě prezidentských voleb, i v případě voleb do Poslanecké sněmovny," varoval mluvčí, který byl podle svých slov na konferenci prezidentem vyslán a o příspěvku s ním mluvil.

Ekonom Radek Žádník na konferenci kritizoval to, že ČT od roku 2012 dosahuje vyrovnaného hospodaření díky přebytkům z předchozích let. Veřejnoprávní televize podle Víta Juhaňáka z ČT peníze v posledních letech šetřila a peníze použila na investiční projekty (nové televizní studio v Brně, digitální technologie) v souladu s plánem schváleným Radou ČT.

Předseda pořádajícího Klubu nezávislých senátorů a také prozemanovské Strany práv občanů Jan Veleba si postěžoval na to, že se na konferenci nedostavil žádný z představitelů ČT, i když byli pozváni. Uvedl, že se v návaznosti na kritiku ČT nechystá k předložení nějakého zákona. Před dvěma lety zemanovci v Senátu neúspěšně požadovali uspořádat podobné slyšení kvůli novele, podle níž ČT i Český rozhlas neměly mít nárok na koncesionářské poplatky od těch, o kom by uveřejnily nepravdivou informaci.