Pokrstili Svěrákovu pohádku, v ktorej sa nesimie hovoriť nahlas

Pokrstili Svěrákovu pohádku, v ktorej sa nesimie hovoriť nahlas Foto: FB Zdeněk Svěrák - Povídky

Pohádku Tiché šlapací království napsal Svěrák v 60. letech pro Český rozhlas. V roce 1968 byla natočená pohádka smazána. Její obsah totiž připomínal situaci v tehdejším Československu.

 

 

 

V pražském Paláci knih Luxor dnes pokřtili knižní podobu rozhlasové pohádky Zdeňka Svěráka Tiché šlapací království. Pohádka vypráví o podivné zemi, kde se nesmí mluvit nahlas. Ti, kteří tento zákaz poruší, jdou díky Josefu Špiclovi do vězení.

Pohádka byla znovu natočena až po 20 letech pod názvem Kolo se zlatými ráfky v obsazení s Borisem Rösnerem, Karlem Heřmánkem, Evou Horkou a dalšími. Příběh s poselstvím spíše pro dospělé v knižní podobě samostatně dosud nevyšel. "Když píšu pro děti, myslím při tom i na rodiče, aby z toho něco měli," řekl Svěrák.

Příběh se odehrává v království samolibého Tichošlapa IV., kde se nesmí mluvit nahlas a kde lidé jezdí na kolech, protože auta vydávají silný zvuk. Lidé, kteří mluví hlasitě, skončí v tichém vězeňském pěveckém souboru. V takovém království s vládcem, který nesnáší hlasité zvuky, pak může způsobit problémy i jeden bouchnutý pytlík od svačiny. Nakonec ale vše dobře dopadne. "Samozřejmě tato pohádka skončí šťastně, což je pro pohádky zaplať pánbů typické. V životě se toho ne vždycky dočkáváme," řekl ČTK Svěrák.

Tiché šlapací království je prvním titulem z plánované třídílné edice, v níž se objeví tituly Posel Hydrometeorologického ústavu Akademie věd a To jeli dva ve vlaku.

Vedle literární produkce a rolí v Žižkovském divadle Járy Cimrmana si jednaosmdesátiletý Zdněk Svěrák zahrál v nedávno dokončeném filmu Po strništi bos, který natočil jeho syn Jan Svěrák podle vzpomínek svého otce. Svěrák starší v něm ztvárnil roli ředitele školy.

Spolu s hudebníkem Jaroslavem Uhlířem Svěrák odehraje letos 28. října v pražské O2 areně hudební představení nazvané Trvalky. Oslaví tak s fanoušky 50 let své spolupráce. "S písněmi je to jako s rostlinami. Když naši fanoušci rozhodli, že některé z nich budou trvalky, chceme jim to oplatit a uspořádat pro ně velký koncert, kde ty písně zazní. Sejdou se zde rodiče, kteří je ještě znají, a jejich děti, které je už znají," řekl k chystanému vystoupení Svěrák.