Babiš sa poponáhľal. V denníkoch vyšli jeho špeciálne inzeráty

Babiš sa poponáhľal. V denníkoch vyšli jeho špeciálne inzeráty Foto: FB Andrej Babiš

Väčšina najväčších českých denníkov dnes vyšla s celostránkovým inzerátom hnutia ÁNO, ktorý reaguje na utorkové rozhodnutie premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) podať demisiu celej vlády.

 

 

Je na ňom predseda hnutia a minister financií Andrej Babiš s ústami prelepenými lepiacou páskou a veľkým nápisom PREČO?

Inzerát vyšiel v Lidových novinách a Mladej fronte Dnes, ktoré patria pod zverenecký fond, kam Andrej Babiš nedávno vložil svoje firmy, a rovnako v Práve, Denníku, Blesku a prebale Metra. Fotografiu Babiša dopĺňajú otázky: "Prečo nás chce ČSSD dostať z vlády a navrhla demisiu? Čoho sa bojí? Že toho veľa vieme?" či "Máme sa nechať zastaviť tradičnými politiky?" Nasleduje krátky text s prípadmi, ktoré ANO vyčíta politikom ČSSD, napríklad kauza niekdajších baníckych bytov, súd týkajúci sa OKD či údajne ovládnutie prokurátorov.

V LN, MfD alebo Práve je v inzeráte okrem iného veta: "O OKD, kde pán Sobotka so svojimi priateľmi Bakalom a Pokorným pripravili viac ako 43 000 baníckych rodín o strechu nad hlavou a zničili celý región?" V Denníku a Blesku je text upravený inak. "Nechali sme z inzerátu po dohode s klientom vybrať mená Bakala a Pokorný," uviedol k tomu na twitteri šéfredaktor Denníka Tomáš Skřivánek.

Na internete sa už objavili aj prvé paródie inzerátu. Na jednej z nich je napríklad rovnaká fotografia Babiša s páskou cez ústa, ale s textom "O svojich kauzách som rozhodnutý mlčať".

Sobotka podá demisiu celej vlády prezidentovi Milošovi Zemanovi do konca týždňa. Urobí tak kvôli nejasnostiam okolo Babišovho podnikania. Pokiaľ by Babiša len odvolal z funkcie, šéfovi hnutia ANO by to do volieb umožnilo hrať úlohu mučeníka, povedal premiér. Podľa Babiša by bolo najlepším riešením, aby vláda dovládla v demisii do riadnych volieb. Sobotku označil za zbabelca, naopak ako nového premiéra by si vedel predstaviť existujúceho ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Sledujte dianie v českých médiách na novej stránke.