Babiš nepoprel autenticitu nahrávok s novinárom aj s vulgárnymi nadávkami

Babiš nepoprel autenticitu nahrávok s novinárom aj s vulgárnymi nadávkami Foto: FB Andrej Babiš

Český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš nepoprel autenticitu nahrávok svojich výrokov, ktoré sa objavili na internete a v ktorých sa urážlivo vyjadruje o členoch vlády a na ktorých konzultuje s novinárom Babiš s novinárom aké články a kedy vyjdu o jeho odporcoch.

 

 

Po rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom novinárom povedal, že nahrávky nepočul. Záležitosť považuje za súčasť kampane proti svojej osobe.

"Ja tie nahrávky nepoznám. Ja len môžem povedať, že je veľmi podivné, že niekto sleduje vicepremiéra vlády a údajne nahráva nejaké veci. Ja som to nepočul, ja to považujem za špinu a považujem to za súčasť tej kampane, ktorá prebieha voči mojej osobe, "povedal Babiš. Odmietol tiež, že by nejakým spôsobom ovplyvňoval články v médiách, ako naznačovala jedna z nahrávok.

Podrobnosti: Unikla škandalózna nahrávka, kde sa Babiš s novinárom dohadujú na poškodzovaní jeho odporcov

Nahrávky, na ktorých sú zachytené útržky Babišových rozhovorov s inými ľuďmi, zverejnili prepojené servery Slobodné fórum a Forum 24 a Echo24. Na prvej z nich sa Babiš vulgárne vyjadruje o ministroch z ČSSD, najmä o ministrovi zahraničia Lubomírovi Zaorálkovi a ministerke práce Michaele Marksovej. Premiéra Bohuslava Sobotku označuje za "najväčšiu sviňu, ktorú som spoznal" a za "blbca". Urážlivo tiež hovorí o niekoľkých novinároch.

O predsedovi Hospodárskej komory Vladimírovi Dlouhom Babiš hovorí ako o karieristovi. Vraj mu sľúbil, že odstráni z rozhodcovského súdu pri komore právnika Radka Pokorného, ktorého médiá spájajú sa Sobotkom, ale nakoniec sa s Pokorným dohodol. Dlouhý sa proti Babišovým slovám ohradil a žiada ospravedlnenie.

Na druhej nahrávke Babiš hovorí s mužom, ktorého Slobodnej fórum označuje za redaktora denníka Mladá fronta Dnes. Vyjadrenie denníka ČTK zisťuje. Denník patrí do mediálnej skupiny Mafra, ktorá patrí holdingu Agrofert, ktorý Babiš do februára vlastnil, než ho kvôli zákonu o konflikte záujmov previedol do zverenských fondov. Muž Babišovi hovorí, že má materiály o ministrovi financií Miloslavovi Ľudovítovi (ČSSD), Babiš je proti ich zverejneniu. "Ja by som to teraz nedával. Nechal by som si to až na budúci rok," hovorí na nahrávke.

Babiš s mužom diskutujú aj o informáciách, ktoré sa týkajú minulosti premiéra Bohuslava Sobotku a obchodných záujmoch ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD). Babiš sa opäť stavia proti okamžitému zverejneniu informácií o Chovancovi a žiada muža, aby v tejto veci oslovil riaditeľa strategického rozvoja Mafra Františka Nachtigalla.

"Povedzte Nachtigallovi, že som včera sedel sa (skorším juhočeským hajtmanom Jiřím) Zimolom. A ja som si myslel, že Zeman vyprevadí toho Chovanca a že Zimola bude hviezda proti Sobotkovi, ale bohužiaľ to vyzerá, že ... Ja som mu tvrdil, že Chovanec je otrok Sobotku a že hrá na Zemana len hry, ale on že nie. Ale bohužiaľ to vyzerá, že oni sú spolu. Tak teraz je otázka, či tie vaše veci, či s tým nepočkať až na parlamentné voľby," hovorí novinárovi Babiš.

Sledujte dianie v českých médiách na novej stránke.