Do kin vstoupí Svěrákův film, který dějově předchází Obecné škole

Do kin vstoupí Svěrákův film, který dějově předchází Obecné škole

Do kin dnes vstoupí film Jana Svěráka, který dějově volně předchází jeho Obecné škole z roku 1991.

Nový snímek Po strništi bos je zasazen do období druhé světové války a scénář k němu napsal stejně jako u Obecné školy jeho otec Zdeněk Svěrák. Diváci mohli film v předpremiéře vidět v srpnu na filmovém a hudebním festivalu ve Slavonicích na Jindřichohradecku, kde Svěrák z velké části natáčel.

Námětem film zapadá do série, v níž režisér se svým otcem vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí 20. století. "Obecná škola byla o dětství mého tatínka, Kolja o dospělosti a Vratné lahve o jeho stáří," uvedl už dříve Jan Svěrák.

Zatímco Obecná škola dějem spadá do období po druhé světové válce, nový Svěrákův film se odehrává v letech 1943 až 1945, kdy se rodina musí vystěhovat z Prahy na venkov k příbuzným. Malé město, kde chlapec Eda trávil jen chvíle prázdnin, se tak na čas stává jeho domovem. Nachází tu cestu k místní klukovské partě, jejíž svět je odlišný od městského, v níž musí obhájit své místo.

Také nyní je Edův tatínek Fanouš Souček elektrikářem, nyní v podání Ondřeje Vetchého. Maminku, kterou v Obecné škole hrála Libuše Šafránková, ztvárnila Tereza Voříšková. Zápornou postavu dědečka ve filmu ztvárnil Jan Tříska, v dalších rolích se objeví Oldřich Kaiser, Petra Špalková, Hynek Čermák a Zdeněk Svěrák v roli ředitele školy.