Herec Jan Tříska je vo vážnom stave, spadol z Karlovho mostu

Herec Jan Tříska je vo vážnom stave, spadol z Karlovho mostu Foto: ČT

Osmdesátiletý herec Jan Tříska je po zranění ve vážném stavu v nemocnici. Od pondělí měl natáčet film Na střeše, natáčení ale bylo odloženo.

 

ČTK to sdělila mluvčí filmu Uljana Donátová. V sobotu spadl z Karlova mostu do Vltavy, uvedly servery Blesk.cz a Expres.cz. Pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan dnes ČTK řekl, že muži, který z mostu spadl, je 80 let, tedy stejně jako Třískovi. Herec je v intenzivní péči v Ústřední vojenské nemocnici.

"Z důvodu vážného zranění pana Jana Třísky jsme prozatím odložili natáčení filmu Na střeše. O situaci nemáme podrobnější informace a nebudeme se k ní vyjadřovat. Nový začátek natáčení řešíme a oznámíme ho prostřednictvím našeho PR servisu," uvedla Donátová.

V sobotu hovořily první informace o tom, že muž z mostu skočil. "Nemůžeme nic takového potvrdit, událost stále vyšetřujeme," řekl dnes Hulan. Muže z vody vytáhli cestující z okolo projíždějící lodi a až do příjezdu záchranářů ho oživovali. "Když ho záchranáři přebírali, měl už obnovenou srdeční funkci," sdělila ČTK v sobotu mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinka dnes ČTK řekla, že pacient je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče.

Tříska si jako jeden z nejtalentovanějších herců generace 60. let vysloužil přezdívku český Marlon Brando. Po emigraci dokázal prorazit i v Hollywoodu. Natočil v Americe 44 filmů, z nich dva s Milošem Formanem - Ragtime a Lid versus Larry Flynt. Po změně režimu se vrátil do českého povědomí rolemi krále Leara a učitele Igora Hnízda ve filmu Obecná škola.

Od roku 1982 žije v Los Angeles s Karlou Chadimovou. Do Česka se ale vrací na před kamery a na divadelní pódia. Hrál ve filmech Rok ďábla, Želary, Jedna ruka netleská a Horem pádem nebo letošním snímku Po strništi bos. Pozoruhodný byl jeho kněz Vojtěch, duchovní správce v historickém filmu Petra Hviždě Řád (1994). Též zvrhlý markýz de Sade ve Švankmajerově snímku Šílení.