Web extrémistov zverejnil ďalšie e-maily, ktoré vraj patria českému premiérovi

Web extrémistov zverejnil ďalšie e-maily, ktoré vraj patria českému premiérovi Foto: Vláda ČR

Vyšetrovatelia riešia, či nejde o akciu, za ktorou by mohlo stať Rusko.

 

 

Extrémistický web White Media zverejnil ďalšie e-maily, ktoré vraj patria českému premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD). Server tak urobil už druhýkrát. Extrémisti sa navyše na webe vyhrážajú, že zverejnia kompletný obsah Sobotkovej schránky.
"Ak bude niekto z nás zatknutí alebo zariadite zrušenie nášho webu, dostane sa na verejnosť kompletný obsah e-mailových schránok Sobotku a ďalších členov jeho gangu," píše web. "Navyše by vám potom hackeri vyhlásili totálnu vojnu. Nacionálnu revolúciu nezastavíte a za každé prenasledovanie nacionalistov príde radikálna odveta," píše sa v ich vyhlásení.

Prvú várku e-mailov premiéra zverejnili hackeri v tomto týždni. Sobotka ich pravosť nepotvrdil, ale niekoľko ľudí z jeho okolia áno. Zverejnená korešpondencia sa týka napríklad migrácie, koaličných rokovaní, prezidentskej kampane alebo výberu riaditeľa Českého rozhlasu.

Viac: Podrobnosti o prvom útoku hackerov

Nabúranie e-mailu ministerského predsedu vyšetruje Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ). Podľa Respektu pritom polícia okrem iného skúša získať prístupové heslá k extrémistickému webu, čo by ju mohlo doviesť k jeho súčasným prevádzkovateľom. Detektívi ich v minulosti niekoľkokrát údajne neúspešne žiadali súdy v USA, kde je server registrovaný. Vyšetrovatelia podľa Respektu riešia aj to, či nejde o akciu, za ktorou by mohlo stať Rusko.