Schvaľovanie zmeny vlastníka časti Mladé fronty sa predlžuje

 Schvaľovanie zmeny vlastníka časti Mladé fronty sa predlžuje Ilustr. foto: ČT

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prodloužil lhůtu pro schvalování případné změny vlastníka části vydavatelství Mladá fronta. Na vydání rozhodnutí má další čtyři měsíce.

 

 

ČTK to dnes řekl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Část vydavatelství, které patří Františku Savovovi, chce koupit společnost Czech Media Invest (CMI) kontrolovaná Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem. Společnost požádala prostřednictvím dceřiné společnosti Gloomar CZ antimonopolní úřad o posouzení transakce loni 30. listopadu. ÚOHS obvykle tyto transakce schvaluje do 30 dnů a pětiměsíční lhůtu používá jen tam, kde vidí možné narušení trhu. ÚOHS může schválení transakce podmínit také podmínkami, v krajním případě ji i zakázat.

"Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v minulém týdnu převedl prvostupňové řízení do tzv. druhé fáze. Má tedy nyní na posouzení spojení další čtyři měsíce," uvedl dnes Švanda.

Část vydavatelství prodává podnikatel Savov, který nyní žije v Londýně. Čeká tam na verdikt odvolacího soudu, který rozhoduje o jeho případném vydání do Česka, kde je stíhán kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Podle Daniela Častvaje z CMI žádná transakce ještě není uzavřena. "Jedná se pouze o její posouzení ze strany ÚOHS," uvedl loni v prosinci. Firma Gloomar CZ byla podle údajů ve Sbírce listin založena loni v srpnu. Jejím jediným akcionářem je podle těchto údajů společnost EUROMATER SE, kterou ovládá kyperská ESTURGEON ENTERPRISES LIMITED. Podle Filipa Štěpána z EUROMATER SE ale byla společnost Gloomar CZ koncem září převedena na společnost Czech Media Invest a v současnosti již nese název CN Invest.

Server idnes.cz v září uvedl, že Křetínský od Savova koupí jen část vydavatelství. Konkrétně má jít o sekci časopisů i některá online média, včetně zpravodajského deníku E15.

Vydavatelství Mladá fronta od roku 2007 vydává ekonomický deník E15 (náklad 53.485), v roce 2012 začala vydávat ekonomický týdeník Euro a od roku 2013 zpravodajský týdeník v anglickém jazyce E15 weekly. Dále vydává časopisy pro děti (Sluníčko, Mateřídouška), lifestylové magazíny (například Lidé a Země, For Men, Maminka, Dieta) i odborné tituly (Strategie, Real-immo, Právo&Byznys atd.). Provozuje také divize zaměřené na online média, časopiseckou a knižní produkci.

Křetínský ovládá na mediálním trhu skupinu Czech News Center a.s., která vydává deníky Blesk (náklad 242.001), Aha! (57.075) a Sport (36.126 kusů). Dále vydává týdeník Reflex a motoristické tituly Svět motorů a Auto TIP. Společnost je součástí koncernu Czech Media Invest. Křetínský s Tkáčem koupili vydavatelství koncem roku 2013 od německo-švýcarské společnosti Ringier Axel Springer AG.