ČT prinesie novú detektívnu minisériu "Modré stíny"

ČT prinesie novú detektívnu minisériu "Modré stíny" Foto: ČT

Čtyřdílnou minisérii Modré stíny z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice naleznou příznivci kriminálního žánru od 28. února v programu České televize (ČT).

 

 

Seriál režiséra Viktora Tauše a scenáristy Petra Jarchovského volně navazuje na trilogii Případ pro exorcistu a opět vychází z předlohy spisovatele a olomouckého pedagoga Michala Sýkory.

"Nejpodstatnější je, že celá ta série Detektivové od Nejsvětější Trojice je adaptací skvělých knížek. Z mého pohledu jsou unikátní tím, že každý ten román se pohybuje na platformě jiného žánru. Takže se odeberete se svými oblíbenými protagonisty pokaždé do jiného žánru, a to je myslím mezi detektivními sériemi u nás výjimečné," řekl ČTK režisér Tauš.

V Modrých stínech se na obrazovku vrátí parta detektivů v čele s Klárou Melíškovou, Stanislavem Majerem, Miroslavem Krobotem a Terezou Voříškovou. Vyšetřovatelé se tentokrát dostanou k případu zastřeleného docenta. Toho jednoho rána nalezne uklízečka mrtvého přímo v jeho vlastní pracovně. Kriminalisté tak budou řešit, zda vražda souvisí s dlouhodobou snahou oběti o odvolání univerzitního kvestora kvůli podivným machinacím při rekonstrukci historické univerzitní budovy. Otázkou také bude, co dohnalo vraha k tak velkému riziku, aby svou oběť zneškodnil přímo na půdě univerzity. Pátrání po tom, kdo všechno měl důvod přát si smrt svérázného, ale čestného docenta, zavede detektivy mnohem dál, než by sami čekali.

Předpremiéra seriálu se uskutečnila minulý týden ve filmovém sále Univerzity Palackého, jejíž prostory posloužily jako kulisy pro natáčení.

Autorem předlohy je pedagog z katedry divadelních a filmových studií Michal Sýkora. "Román Modré stíny jsem situoval do Olomouce a do prostředí olomoucké univerzity a snažil jsem se v něm využít atmosféru historického centra města," uvedl Sýkora. Ocenil, že se Tauš rozhodl ctít atmosféru a reálie románu a Modré stíny natočil v podstatě tam, kde se odehrávají.

Čtyřdílná minisérie navazuje na trilogii Případ pro exorcistu, který sledovalo na obrazovkách ČT v průměru 1,37 milionu diváků, a je zároveň součástí volného cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice. Do vysílání se chystá také další pokračování cyklu Detektivů od Nejsvětější Trojice. Trilogie Pět mrtvých psů bude pojednávat o záhadném zmizení medvědů ze zoologické zahrady v Olomouci a pro Českou televizi ji režíroval Jan Hřebejk.