Print this page

 Spor novinára s Babišom bude riešiť krajský súd, obaja sa odvolali Foto: ANO

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se odvolal proti rozsudku, který mu uložil vyplatit zadostiučinění 50.000 korun šéfredaktorovi serveru Svobodné fórum Pavlu Šafrovi.

 

 

Odvolání podal i Šafr, jenž ve své žalobě na ochranu osobnosti požadoval od Babiše 100.000 korun a omluvu. Sporem se tak bude zabývat ještě středočeský krajský soud, zjistila ČTK z justiční databáze. Novináři vadí, že jej ministr financí opakovaně a veřejně označil za "psychopata" a "parchanta".

O tom, že má předseda hnutí ANO Babiš zaplatit Šafrovi 50.000 korun za zásah do osobnostních práv, rozhodl letos v březnu Okresní soud Praha-západ. "Mohu potvrdit, že obě strany podaly odvolání. V současné době byli účastníci vyzváni k zaplacení soudního poplatku z odvolání. Spis proto ještě nebyl odeslán ke krajskému soudu," sdělil na dotaz ČTK mluvčí okresního soudu Adam Drobný.

Novinář podal na ministra Babiše žalobu loni v květnu. Poukázal v ní na to, že ho politik opakovaně urazil, mimo jiné v pořadu Interview ČT24. Nelíbí se mu, že Babiš směšuje rovinu veřejné diskuse a práva na kritiku s rovinou osobního napadání a urážení. Soud Šafrovi přiznal polovinu požadované částky, omluvu však nikoliv. Podle novinářova právníka s odůvodněním, že opakování nactiutrhačných výroků v omluvě by novináře opakovaně poškodilo.

Babiš už dříve uvedl, že ohledně tohoto sporu bude reagovat až na pravomocný rozsudek.

Okresní soud Praha-západ se zabývá i další žalobou na ochranu osobnosti, která míří na ministra financí a která se rovněž týká jeho televizních výroků. Podal ji moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD), jemuž vadí označení za "kšeftaře"a "tuneláře" či přirovnání k exhejtmanovi Davidu Rathovi souzenému za korupci. Požaduje omluvu a 200.000 korun. Babiš na něj prý útočí v osobní rovině, která nemá nic společného s rovinou politickou a profesní.

 

Sledujte nás na podstránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: