Lidl dostal pokutu za "Pravú českú zabíjačku"

Lidl dostal pokutu za "Pravú českú zabíjačku" Foto: Lidl ČR

O marketingovej akcii obchodného reťazca rozhodoval český najvyšší súd.

 

 

Za marketingovú ponukou pravej českej zabíjačky sa nemá skrývať tovar z dovozu. Český Najvyšší správny súd (NSS) potvrdil pokutu 300.000 českých korún (11 tisíc eur), ktorú za zavádzanie zákazníkov uložila Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia obchodnému reťazcu Lidl. Opačný výklad by znamenal rezignáciu na samotnú podstatu ochrany spotrebiteľa, rozhodol NSS. Výsledok agentúre ČTK oznámila hovorkyňa súdu Sylva Dostálová.

Inšpektori zistili, že Lidl v roku 2012 v Ostrove predával zabíjačkové pokrmy vyrobené v Nemecku. Na regálových etiketách a visačkách však tovar propagoval ako pravú českú zabíjačku, čo spotrebitelia podľa NSS zrejme brali do úvahy pri rozhodovaní o kúpe.

"Nemožno pritom prehliadnuť, že dominantný zdroj informácií z pohľadu spotrebiteľa predstavovali práve a len regálové štítky a visačky s nápisom 'Pravá česká zabíjačka', ktoré v spojení s absenciou výslovného označenie miesta pôvodu kontrolovaných potravín pôsobili klamlivo a uviedli spotrebiteľa do omylu," píše v rozsudku NSS.

Lidl v minulosti argumentoval tým, že priemerný spotrebiteľ chápe dané označenie ako tematickú marketingovú akciu, ktorá ponúka výrobky typické pre zabíjačku, a neočakáva, že všetko je skutočne vyrobené v Česku. Prirovnal to k akciám typu Americký týždeň alebo Všetko pre váš pravý romantický taliansky večer, kedy všetky ponúkané potraviny - napríklad hamburgery - tiež nepochádzajú priamo zo Spojených štátov, respektíve z Talianska.

S argumentom však Lidl nepochodil ani na Krajskom súdu v Plzni, ani na NSS.

Sledujte nás na stránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v ČR: