Súd: Fotku zlodeja má obchodník dať polícii, a nie na facebook

Súd: Fotku zlodeja má obchodník dať polícii, a nie na facebook Reprofoto European bike

 

Ak prevádzkovateľ obchodu zverejní na facebooku fotografiu domnelého zlodeja z bezpečnostnej kamery, riskuje pokutu za porušenie zákona o ochrane osobných údajov.

 

 

Zábery možno poskytnúť polícii, nie využiť pre hľadanie páchateľa na vlastnú päsť, vyplýva to z nového rozhodnutia českého Najvyššieho správneho súdu (NSS) v dlhoročnej kauze krádeže bicykla z obchodu na Bubenskej ulici v Prahe.

NSS sa stotožnil s názorom Úradu pre ochranu osobných údajov. "Účelom prevádzkovania kamerových systémov pri ochrane majetku nie je (v skratke povedané) zhotovovanie záznamov pre ich budúce zverejnenie, ale iba pre eventuálne odovzdanie na to určeným orgánom k ďalším úkonom. Vyšetrovanie a postihovanie trestnej činnosti (do ktorého je možné zahrnúť aj páchanie priestupkov) je pritom plne v kompetencii orgánov štátu," píše sa v rozsudku.

Prípadom sa musí znovu zaoberať Mestský súd v Prahe, ktorý pôvodne vyhovel žalobe prevádzkovateľa obchodu. Dospel totiž k záveru, že v kauze prevažuje ochrana súkromného vlastníctva nad záujmom na ochranu osobných údajov.

Krádež drahého bicykla sa odohrala v novembri 2011. Prevádzkovateľ obchodu dal fotku na facebook. Záber pomohol identifikovať páchateľa, avšak Úrad na ochranu osobných údajov dal firme pokutu 5000 korún.

Predstava, že správca kamerového systému bude bez kontroly a obmedzenia rozhodovať o tom, kto je páchateľom trestného činu, a "pranierovať" ho zverejnením fotky na internete, je podľa úradu v rozpore s rešpektom k súkromnému a osobnému životu. Aj páchateľ trestnej činnosti má právo na súkromie, hoci môže byť oproti bezúhonnému človeku obmedzené, zdôraznil úrad.

 

Sledujte dianie v českých médiách: