Babišovi hrozí, že príde o niektoré médiá

Babišovi hrozí, že príde o niektoré médiá Reprofoto: tv HN

Česká snemovňa dnes rokuje o návrhu zákona o konflikte záujmov, nazývaného aj "lex Babiš", na obmedzenie podnikania ministrov.

 

 

Poslanci rokujú o návrhu Jána Chvojku (ČSSD), podľa ktorého by členovia vlády nesmeli ovládať firmy vrátane médií. Poslanec TOP 09 Martin Plíšek navyše chce, aby firmy, v ktorých by mali členovia vlády najmenej štvrtinový podiel, nemali nárok na dotácie a na verejné zákazky.
Návrh, ktorý obmedzuje vlastníctvo médií členov vlády v ČR, prešiel.

Podnikateľ a český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš (ANO) vlastnú skupinu Agrofert vrátane mediálneho domu Mafra, pod ktorý patria v Česku viaceré médiá vrátane denníka MF Dnes, Lidových novín, siete regionálnych denníkov a mnoho ďalších médií. Na Slovensku cez Mafra Slovakia vlastní Hospodárske noviny a ďalšie tituly bývalého vydavateľstva Ecopress.

V prípade, že zákon prejde, Babiš odovzdá vec svojim právnikom, aby posúdili ďalšie kroky, reagoval tak na otázku, či sa obráti na Ústavný súd.

"Pokiaľ ja viem, tak len v Rakúsku je obdobný zákon, ale v iných štátoch to nie je. Myslím si, že v Nemecku alebo v iných krajinách je to podobné. Ja sa podľa toho správam. Ja nemám pocit, že by som niečo porušoval," povedal Babiš. "Je to zákon, ktorý upiera všetkým podnikateľom angažovať sa v politike," dodal.

"Nevidím dôvod, že keď niekto vybuduje rodinnú firmu a potom z nejakých dôvodov by chcel ísť do politiky ... prečo už dopredu mu tradičné strany hovoria, že nemôže," povedal. Trend vo svete je podľa neho úplne opačný, vymenoval Francúzsku, Poľsko a Spojené štáty.