Kotlebovci klamali o pokuse o skupinové znásilnenie vo vlaku

Kotlebovci klamali o pokuse o skupinové znásilnenie vo vlaku Ilustračné foto ŽSSK

Niektoré médiá v utorok priniesli informáciu z tlačovej besedy Mariána Kotlebu, ktorý na nej tvrdil, že v medzinárodnom vlaku došlo k skupinovému pokusu o znásilnenie 16-ročného dievčaťa.

 

 

„K dokonaniu tohto zverstva nedošlo len vďaka rýchlemu zásahu členov vlakovej čaty. Vlaková čata následne vlak zastavila v stanici Nové Zámky a privolala policajnú hliadku," píše v tlačovej správe ĽSNS. Kotleba na tlačovej besede tvrdil, že policajná hliadka prišla až za 20 minút. "Ak by sa to dievča malo spoliehať na policajtov, ak by tam neboli odvážni členovia vlakovej čaty, tak je úspešne znásilnená skupinou asociálov," tvrdil Kotleba.

Informáciu od Kotlebu zverejnila včera agentúra SITA, od ktorej ju prebrali niektoré médiá, a správa sa na sociálnych sieťach rýchlo šírila. Správa bola včera bez stanoviska polície alebo železníc, tie pridala agentúra dnes. Dnes polícia aj hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko zverejnili vyhlásenia, v ktorých popreli zavádzajúce informácie Kotlebu. K žiadnemu pokusu o znásilnenie podľa nich nedošlo a udalosti sa podľa ich oficiálnych záznamov odohrali úplne inak. 

„V pondelok 13. februára asi o 9:10 prijalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva PZ v Nitre oznámenie, že v medzinárodnom vlaku, odchádzajúceho zo železničnej stanice Budapešť, sa nachádza osoba, ktorá oznámila, že ju v úseku cesty Szob – Štúrovo obťažovala iná osoba. Cestujúca sa zľakla a vyhľadala vlakvedúceho, ktorý privolal policajnú hliadku. Tá obdržala oznámenie o incidente o 9:14 a prišla na miesto 9:22, teda o osem minút. To že vlak stál v stanici Nové Zámky," píše hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Nitre v stanovisku pre RTVS.

Podľa hovorkyne PZ Renáty Čuhákovej žena uviedla, že sa jej spiacej niekto dotkol, nešlo však o dotyky sexuálneho charakteru, že sa len veľmi preľakla a vyhľadala pomoc. „Opakovane uviedla, že je v poriadku, nič jej nechýba a nechce podať žiadne oznámenie a chce cestovať ďalej do Hamburgu. Po dohode s vlakvedúcim bola usadené k inej žene v blízkosti služobného oddielu," píše hovorkyňa.

„Nešlo teda o pokus o znásilnenie, ale o pokus o krádež, ktorý sa odohral možno ešte na území Maďarskej republiky. Ten prerušila samotná okrádaná cestujúca. Incident na mieste okamžite riešil vlakvedúci, ktorý privolal políciu. Ľudia v zelených tričkách, ktorí cestujú po Slovensku, v snahe zvýšiť popularitu svojej politickej strany, v tomto vlaku videní neboli," napísal v stanovisku hovorca Železnične spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

Hovorkyňa PZ označila za zavádzajúce aj informácie Kotlebu o druhom prípade o ukradnutí dokladov cudzincov. Vo vlaku sa našli doklady aj s batožinou a polícia cudzincov našla a doklady im odovzdala.