Google preveruje obsah, ovplyvní to poradie webov vo vyhľadávaní

Google preveruje obsah, ovplyvní to poradie webov vo vyhľadávaní Foto: Google

Vyhľadávač Google sa rozhodol zlepšiť kvalitu svojich služieb a bude urážlivé alebo útočné weby odsúvať na nižšiu miesta v zozname vyhľadaných stránok.

 

 

Oznámila to agentúra AP. Preverovacie tímy budú kategorizovať informácie šíriace nenávisť alebo propagujúce násilie tak, aby vyhľadávací softvér užívateľovi prednostne prezentoval dôveryhodný obsah.

Postihnuté budú weby s útokmi proti osobám alebo skupinám obyvateľov podľa ich pohlavia, rasy alebo viery. Nižšie v zozname vyhľadávaných webov sa môžu ocitnúť aj nepresné alebo inak pochybné informácie.

Špeciálne tímy už takto preverujú obsah a označujú napríklad pornografické stránky. Nedôveryhodné alebo inak závadné weby z vyhľadaného zoznamu nezmizne, len sa posunú nižšie a uvoľnia miesto dôveryhodnejším.

Nové smernice pre preverovacie tímy majú 160 strán. Za dôveryhodné sú napríklad označené stránky novín, ktoré získali sedem novinárskych Pulitzerových cien.

Ako príklad smernica uvádza vyhľadávania slovného spojenia "dejiny holokaustu". V hornej časti zoznamu sa neobjaví web, ktorý obsahuje "desať dôvodov, prečo sa holokaust nestal". Neznamená to ale, že bude zo zoznamu vyradený.