Navádza hra Modrá veľryba detí k samovraždám? Nie, je to podvod

Reprofoto youtube WUW Reprofoto youtube WUW

Hra Modrá veľryba, ktorá vraj deti navádza k samovraždám, v skutočnosti neexistuje. Je to hoax, teda vymyslená informácia zdieľaná v internetovom priestore.

 

 

Tvrdí to manažér pre internetovú bezpečnosť v Seznam.cz Martin Kožíšek a vedúci projektu E-bezpečie z Univerzity Palackého v Olomouci Kamil Kopecký.
Podľa neho je to marketingový ťah, ktorý mal pritiahnuť nových užívateľov do konkrétnych skupín na sociálnych sieťach.

Informácie o hre Modrá veľryba sa podľa serveru E-bezpečí.cz dostali do Európy prostredníctvom ruských webových portálu Novaja Gazeta a Siberian Times. V textoch, ktoré boli na týchto portáloch zverejnené, sa objavovali správy o tom, že v Rusku v priebehu roka 2015 až 2016 spáchalo samovraždu vyše 130 detí a že väčšina z obetí bola členmi rovnakých diskusných skupín na sociálnych sieťach, pričom vyše 80 z nich bolo spojené so skupinami s názvom "modrá veľryba". Na základe tejto informácie sa začali jednotlivé prípady prešetrovať a zistilo sa, že s on-line skupinami "modrá veľryba" v skutočnosti nebol priamo prepojený ani jeden prípad samovraždy, píše web.

"Aby sme pochopili fenomén "modrá veľryba", musíme predovšetkým pochopiť, že Rusko nie je krajina zasľúbená. Ruské deti totiž páchajú samovraždy 3x častejšie, než je celosvetový priemer ... bez toho, aby hrali túto hru," hovorí Kopecký.

Samotný názov "modrá veľryba" je odvodený od skutočnosti, že tieto druhy veľrýb občas páchajú samovraždy tým, že vplávajú do plytčín na pobreží.

Hoci fenomén "modrá veľryba" sa samovraždami detí priamo prepojený nie je, čo neznamená, že by deti nemohli tieto skupiny k nežiaducemu správaniu inšpirovať, napriek tomu tieto skupiny existujú, uviedol server. Podľa neho sa skupiny začali aktívne tematikou samovrážd zaoberať a zdieľať veľké množstvo šokujúceho obsahu - predovšetkým videá samovrážd alebo fotografie rezných rán spôsobených žiletkami. "Tieto materiály s odkazmi na skupiny sa potom rozšírili nielen po Rusku a Strednej Ázii, ale aj celej Európe. A práve tieto materiály v súčasnosti zdieľajú predovšetkým detskí užívatelia sociálnych sietí," píše E-bezpečí. Deti o téme veľa diskutujú, šíria materiály a veria, že niečo podobné existuje. Môžu preto tiež napodobňovať to, čo šíria, vyskúšať si, či sú schopné výzve vyhovieť.

"Komunity, ktoré sú postavené na báze 'modrých veľryb', sú samozrejme nežiadúce, avšak najväčšie skupiny zamerané na tento fenomén sú už v súčasnosti zablokované," informoval Kopecký. Odporúča, aby rodičia a učitelia informovali deti o tomto fenoméne a dali im skutočne pravdivé informácie. "Najmä im vysvetlili, že pôvodne išlo o marketingový ťah, ktorého úlohou bolo zvýšiť predovšetkým zisk správcov daných skupín na sociálnych sieťach, a že je nezmyselné tento fenomén nasledovať," uviedol.

Najväčším nebezpečenstvom tak podľa neho nie je hra samotná, ale jej popularizácia prostredníctvom médií a panika, ktorú so sebou informácie o hre nesú, dodal. Podľa Kožíška sa teraz na poradňu Zoznam sa bezpečne! obracajú deti, ktoré hľadajú spôsob, ako si hru zahrať. "Počet hľadaní návodu na zahranie Modré veľryby sa navýšil o stovky percent," povedal ČTK.