Redaktori SME a Wikimedia chystajú upratovanie článkov o rakovine

Redaktori SME a Wikimedia chystajú upratovanie článkov o rakovine Foto: SME

Na tému rakoviny sa popísalo mnoho odborných no žiaľ aj mnohých neodborných a dezinformačných textov. Téma ako taká priťahuje pozornosť nielen bežných ľudí, ale aj šarlatánov a podvodníkov, ktorí ponúkajú vlastné recepty na liečbu.

 

 

Pri vyhľadávaní slovného spojenia „liečba rakoviny" sa v prvých desiatkach výsledkov objavujú často neodborné weby, ponúkajúce neoverenú a nepodloženú liečbu.

Denník SME sa spolu s občianskym združením Wikimedia Slovenská republika rozhodli vytvoriť databázu lekármi skontrolovaných textov o rakovine v slovenskej časti Wikipédie.

Hlavný článok slovenskej Wikipédie o téme rakovina má približne 3500 znakov. Samostatných článkov zacielených na liečbu konkrétnych druhov rakoviny je v slovenskej verzii Wikipédie málo. Na porovnanie, česká verzia Wikipédie má hlavný článok v rozsahu presahujúcom dvadsaťtisíc znakov a množstvo článkov pojednávajúcich o konkrétnych typoch rakoviny.Cieľom podujatia je, aby sa sekcia slovenskej Wikipédie o rakovine rozšírila minimálne na úroveň českej. V ideálnom prípade by organizátori chceli štandard českej Wikipédie prekonať. Ďalším cieľom je dostať obsah Wikipédie na čelo výsledkov vyhľadávania pri zadaní slova „rakovina" a „liečba rakoviny" do internetových vyhľadávačov.

Na upratovaní a vytváraní textov sa budú podieľať nielen redaktori denníka SME, ale aj lekári, dobrovoľníci či redaktori Wikipédie. Upratovací maratón bude v dňoch 17. a 18. 6. od 10.00 do 16.00 v Bratislave na Dvořákovom nábreží 10. Účasť prisľúbilo približne 20 dobrovoľníkov.

Odporúčame aj: Médiá pomáhali šíriť platenú správu o škodlivosti chemoterapie

Na Slovensku ročne umrie na rakovinu približne desaťtisíc ľudí. Rozhodujúcim faktorom pri liečbe ochorenia je skoré diagnostikovanie choroby a podstúpenie správnej terapie. Základným predpokladom na diagnostiku aj liečbu je, aby mal chorý človek dostatok informácií. Tie sú zatiaľ pre ľudí na Slovensku ťažko dostupné, píše v tlačovej správe vydavateľstvo Petit Press, ktoré vydáva denník SME.

„Veríme, že najlepší spôsob ako situáciu opraviť, je vylepšiť voľne dostupné a šíriteľné informácie na slovenskej verzii Wikipédie, ktorú ľudia vnímajú ako dôveryhodný zdroj informácií," povedal zástupca šéfredaktorky SME Ondrej Podstupka.
Tím novinárov zo SME zastreší upravovanie textov tak, aby boli zrozumiteľné a jasné. Všetky texty budú kontrolovať lekári, ktorí sa problematike rakoviny profesionálne venujú.
„Spojíme tie najlepšie znalosti jednotlivých členov do harmonického celku na úžitok všetkých," komentoval Michal Matúšov, predseda OZ Wikimedia Slovenská republika.