Facebook bude kontrolovať príspevky pomocou nových prvkov

Facebook bude kontrolovať príspevky pomocou nových prvkov Reprofoto youtube/7air TV

Spoločnosť Facebook informovala o snahe účinnejšie odhaľovať na svojej sociálnej sieti obsah nesúci známky terorizmu.

 

 

Reagovala tak na rastúci tlak zo strany európskych inštitúcií, ktoré poukazujú na zneužívanie siete k verbovaniu teroristov a islamistickej propagande. Facebook dnes používa 1,9 miliardy ľudí.

Podľa manažéra firemnej protiteroristickej politiky Briana Fishmana bude najväčšia sociálna sieť na potieranie teroristického obsahu používať prvky umelej inteligencie. Bude to napríklad porovnávacia technika, pri ktorej sa fotografie alebo video umiestnené na sociálnej sieti porovnávajú s obsahom, ktorý publikujú teroristi. Facebook chce takisto analyzovať obsah textov podporujúcich teroristov, aby vytvoril signálnu databázu, ktorá v budúcnosti vypomôže pri kontrole obsahu.

Už teraz podľa informácií z prostredia Facebooku polovicu účtov s teroristickým obsahom odhalili sami pracovníci firmy. "To dokazuje, že chceme z Facebooku skutočne urobiť pre teroristov nepriateľské územie," povedala novinárom Monica Biskertová, riaditeľka firmy pre globálne politické riadenie.

Britské ministerstvo vnútra kroky Facebooku uvítalo, ale upozornilo, že treba ísť ďalej. "Je potrebné zasahovať skôr, než je teroristický obsah široko rozšírený, a predovšetkým znemožniť, aby sa vôbec na sieť dostal," konštatoval hovorca ministerstva. Londýn v minulosti hrozil, že udelí Facebooku pokutu, ak nebude obsah na sieti dôslednejšie kontrolovať.