Dezinformačné weby môžu na reklame zarobiť aj milión eur

Dezinformačné weby môžu na reklame zarobiť aj milión eur Foto: OSF

Dezinformácie weby, ktoré šíria nepravdivé alebo zavádzajúce informácie, si na Slovensku a v Česku môžu na reklame zarobiť aj milión eur ročne.

 

 

Vyplýva to z analýzy Nadácie Open society fund.

Na Slovensku a v ČR pôsobí podľa dostupných zdrojov viac ako 120 webov, ktoré systematicky šíria konšpiračné teórie a nepravdivé správy, teda dezinformácie. Tieto servery využívajú manipulatívne techniky, neoverujú informácie, často taja autorov a neuvádzajú zdroje.

Reklama sa zobrazuje na dvoch tretinách z nich. Väčšina zisku však ide hlavne k desiatim najväčším. "Šírenie rôznych fám môže byť podľa nových prepočtov aj celkom dobrý zárobok. Mnoho firiem by bolo prekvapených, že sa ich reklama objavuje vedľa vymyslených katastrof či zmanipulovaných fotografií. Kým na Slovensku vznikol projekt, ktorý pred reklamou na podozrivých weboch varuje, v ČR tomu venuje pozornosť len niekoľko málo inzerentov," povedal riaditeľ Nadácie OSF Robert Baschi.

"Zo známych značiek sme na weboch zaznamenali napríklad reklamu firiem Alza, Zoot, FINEP, Unicorn college, Voyou(portál TV Nova), Electroworld alebo AirBank. Reklama sa tu zobrazila aj českej štátnej agentúre Czech Tourism, alebo časopisu reportér a vydavateľstvu Economia," píše OSF.

Podľa analýzy Nadácia OSF na týchto weboch inzerovali rôzne spoločnosti. Títo obstarávatelia ale nemuseli o umiestnení svojej reklamy na konkrétnej stránke vôbec vedieť. Iné firmy, napríklad Vodafone alebo Česká sporiteľňa, v minulosti svoju reklamu z podobných stránok stiahli.

Vzorka 122 českých a slovenských webov, ktoré majú šíriť nepravdivé alebo zavádzajúce informácie, vznikla kombináciou databázy Konšpirátori.sk, zoznamu ruskej propagandy od Echo24, analýzy servera Neovlivní.cz a think-tanku Európske hodnoty.