Panta Rhei propaguje Rostasa. Mnohí kníhkupectvo kvôli tomu bojkotujú

Panta Rhei propaguje Rostasa. Mnohí kníhkupectvo kvôli tomu bojkotujú Foto: Zem a vek

Podľa pobúrených reakcií čitateľov sa prednáška Rostasa v Panta Rhei ukazuje ako nie veľmi šťastný marketingový ťah.

 

 

Vydavateľ časopisu Zem a vek Tibor Eliot Rostas, ktorý rád bojuje proti „korporáciám, čo ovládajú ľudí a zamedzujú im prístup k skutočnej pravde," bude mať prednášku v kníhkupectve Panta Rhei, ktorú spoluvlastnia aj manažéri J&T.

Panta Rhei na Facebooku prednášku propaguje vetou, že je to „prednáška, na ktorej nesmiete chýbať" a videom, kde Rostas hovorí aj to, že „jediné, čo nám umožní spoznať podstatu vecí, je schopnosť zbaviť sa všetkého, čo o nich vieme."

Pod pozvánkou prevládajú nahnevané reakcie čitateľov, ktorí kníhkupectvu odkazujú, že s Panta Rhei skončili. Medzi nimi sú aj pobúrené či ironické reakcie známych ľudí.

„Tak vianočné darčeky z Panta Rhei tento rok nebudú... Nebudem podporovať kníhkupectvo, ktoré propaguje takýchto autorov...," napísal Juraj Rizman z Greenpeace. Rostasa v kníhkupectve kritizuje aj bloger Samo Marec či hovorca RTVS Juraj Kadáš. Karikaturista Shooty sa pýta: "Kotleba bude kedy?"

„S týmto podujatím ja nemám nič spoločné," píše Dado Nagy, ktorý má práve v Panta Rhei pravidelné diskusie pod názvom Literárna revue.

Odporúčame aj: Podstránka sme.sk ospevovala Rostasa

Kníhkupectvo má už dlhšie k Rostasovi blízko. Priamo pri pokladniach jeho obchodov majú vyložený časopis Zem a vek, ktorý vydáva Rostasova firma.

Rostasa kritizujú za antisemitizmus, aj za propagáciu konšpirácií. Portál jetotak.sk napríklad napísal, že Rostas informácie netriedi. "Je jedno, či to robí zámerne, alebo je to reakcia človeka, ktorý vidí prvýkrát v živote výsledky vyhľadávania Google. Svojim poslucháčom, na Facebooku, väčšinou mladíkom v maskáčoch s falošnými menami pripomínajúcimi názvy pív a portrétmi asketického Tisa, vysvetľuje, že to, čo im vraví o boľševickej revolúcii, o očkovaní a svetovom sprisahaní, je jediná pravda. Nikto z nich si nepoloží otázku, ako práve Rostas unikol židovsko-iluminátskemu sprisahaniu a môže vysielať v Rádiu, ktoré patrilo do Poorovej sféry vplyvu."

Tibor Rostas má vlastné vydavateľstvo. Už menej známe o ňom je, že v minulosti pracoval na oddelení publicistiky Markízy, ale aj v reklame, bol kreatívnym riaditeľom. V roku 2011 pripravoval kampaň pre Ligu proti rakovine.