Nový IT systém mapuje chránené zvieratá a rastliny

Nový IT systém mapuje chránené zvieratá a rastliny Foto: Lomtec


Spoločnosť Lomtec.com je zaň nominovaná na ITAPA 2016 - Cena Rádia Slovensko.

 


Ochranári a zanietenci prírody sa tešia. Nový komplexný informačný a monitorovací systém spustila Štátna ochrana prírody SR. Mapuje na ňom chránené zvieratá, rastliny a biotopy. Je určený nielen odbornej, ale aj laickej verejnosti.

 

Dobre čitateľný, prehľadný a živý portál www.biomonitoring.sk budovali IT spoločnosť Lomtec.com s ochranármi viac ako tri roky. Ide o výsledok práce stoviek terénnych výskumníkov, vyrážajúcih do terénu viackrát v priebehu jedného roka. Počas doterajších 17 844 prieskumných návštev zmapovali 11 663 lokalít na Slovensku, zaznamenali pri nich 66 biotopov a 156 chránených druhov fauny a flóry. Pozorovaných bolo spolu 19 613 druhov, momentálne je najzapisovanejším medveď hnedý.

 

Miroslav Sedlák Foto: Lomtec

 

Aktualizovaný denne a v reálnom čase

Výsledky sú zhrnuté dvojjazyčne aj v printových publikáciách, stiahnuteľných v elektronickej verzii z portálu. „V systéme sú uložené presné dáta z cielených terénnych návštev, mapujúce predovšetkým biotopy, rastliny a živočíchy európskeho významu, ich predpokladané prírastky," vysvetľuje Miroslav Sedlák, obchodný riaditeľ spoločnosti Lomtec.com. „Portál je koncipovaný a programovaný ako živý, informácie o nových výskytoch a monitorovacích dátach sa pridávajú denne a v reálnom čase."

Pre odborníkov, nadšencov, ale aj úrady

Foto: LomtecCielený 3-ročný monitoring dáva podklad pre ochrancov údajmi v konkrétnych prírodných lokalitách, a zároveň aktívne podporuje záujem v laickej verejnosti. Informácie a aktuálne poznatky môžu do systému vkladať aj občania, aktivisti, žiaci - všetci, ktorí sa ochrane a skúmaniu prírody venujú amatérsky. Tým, ktorí vnímajú prírodu ako zážitkovú veličinu, poskytuje portál informácie o zaujímavostiach v navštevovanej destinácii. Detailný popis chránených rastlín a zvierat
môže byť dokonalým pomocníkom učiteľov, žiakov a študentov; môže slúžiť obciam a mestám pri prezentácii flóry a fauny; aj stať sa pomocníkom pre úrady a stavebníkov v hľadaní informácií o výskyte chránených rastlín a živočíchov na konkrétnych územiach. „Verím, že v budúcnosti bude systém využívaný nielen v súčasnej podobe, a bude poskytovať viac elektronických služieb pre občanov aj právnické subjekty," uzatvára projektový manažér Lomtec.com Miroslav Jurík.

Aktuálne ocenenie v rámci ITAPA 2016

Informačný a monitorovací ochranársky projekt je zaujímavý pre svoj rozsah, detailné rozpracovanie a programované pohyby, ktoré zaručujú jeho interaktívnosť. Práca zamestnancov IT spoločnosti Lomtec.com v úzkej spolupráci so zadávateľom – Štátnou ochranou prírody SR, už prináša aj odborné ocenenia v podobe nominácie v prestížnej súťaži ITAPA 2016 na Cenu Rádia Slovensko. Hlasovať zaň možno na: http://slovensko.rtvs.sk/clanky/veda-atechnika/118576/cena-radia-slovensko-na-itapa-2016.