Facebookom sa šíri nový nebezpečný trend

Facebookom sa šíri nový nebezpečný trend Facebook Oppa'x Xu's Xu'xx

Ako ďaleko by ste zašli, aby ste získali na facebooku milión lajkov?

Mladík z vietnamského Ho Či Minovho Mesta sľúbil že za milión "lajkov" skočí zo štvrtého poschodia obytného bloku, napísal spravodajský server BBC News.

Tento šialený nápad inšpiroval mnohých ďalších a spustil nový rýchlo sa šíriaci trend #vietnamnoilalam, teda "mladí Vietnamci urobia, čo sľúbili".

V septembri sľúbil, že sa zapáli, ak dostane 40.000 like. Tento počet rýchlo nazbieral - a tak si za prítomnosti niekoľkých stoviek pubescentov neďaleko vodného kanála v Hočiminovom Meste zapálil kabát, a potom okamžite skočil do vody.

O niekoľko dní neskôr ten istý mladík sľúbil, že sa pobodá - a prakticky okamžite za tento sľub nazbieral 88.000 lajkov. Následne zverejnil video, na ktorom je vidieť, ako sa sám bodá do ramena. Oba tieto bláznivé kúsky mu vyniesli 79.000 priaznivcov.

Začiatkom októbra trinásťročné dievča na facebooku napísala, že ak dostane 1000 palcov hore, "zapáli školu". Požadovaného počtu dosiahla v priebehu dvoch dní.

V klipe zverejnenom na facebooku, ktorý začali používatelia rýchlo zdieľať, je vidieť, ako polieva benzínom dvere a stoličky pred jednou z učební vnútri školy. Dav, ktorý ju pritom pozoroval, sa však rýchlo rozpŕchol, keď sa jej chytili od ohňa nohavice. Utrpela popáleniny, s ktorými skončila v nemocnici.

Tento prípad ešte stále vyšetruje polícia, zatiaľ čo riaditeľ školy žiakov vyzval, aby podobné texty nezverejňovali - a usporiadal pre nich hodinu správneho používania facebooku.

„Tento nezdravý fenomén môže viesť k neprirodzenému a nerozumnému správaniu. Podobné činy, kedy sa mladí snaží dosiahnuť 'slávu' za akúkoľvek cenu, sa dramaticky šíri. Ak proti tomuto trendu nezakročíme, môžu ľahko prejsť k zločinnosti," upozornil Do Canh Thin, námestník riaditeľa Strediska pre kriminalistický výskum a vyšetrovanie.

Avšak nie všetky podobné kúsky sú potenciálne nebezpečné. Na vietnamskom facebooku sa objavil napríklad mladík, ktorý sľúbil, že sa oblečie ako žena, ak nazbiera 1000 lajkov, a ďalší, ktorý za rovnakú priazeň používateľov sľuboval, že pôjde nahý na motorke.

Tieto výzvy sa v mnohom podobajú napríklad na Ice Bucket Challenge, ktorá pred niekoľkými rokmi bola veľkým hitom internetu a ľudia sa predbiehali, aby si vysypali na hlavu vedro plný ľadových kociek.

Podľa Dang Thanh Hanga, spolupracovníka Súčasných východoázijských štúdií na univerzite Duisburg-Essen, predstavuje zverejnenie sľubu a jeho splnenie "rýchle posilnenie ega vo virtuálnom priestore". Odvrátenou stranou je podľa neho skutočnosť, že po zverejnení sa dotyčný či dotyčná rýchlo stanú terčom a obeťou kybernetickej šikany.

Napríklad dievča, ktoré založilo v škole oheň, sa neskôr priznalo, že dostávala vyhrážky, ktoré ju nútili, aby vykonala to, čo sľúbila. Niekoľko ľudí jej dokonca kúpilo benzín, ktorý použila, a hrozili jej bitkou, pokiaľ oheň nezaloží.

"Ak by sa tí ľudia pokúsili zo svojho sľubu vycúvať, potom by nielen 'stratili tvár', ale zároveň by čelili vyhrážkam a násiliu," dodal Dang Thanh Hang. "Nemajú inú možnosť, než urobiť, čo sľúbili. V istom ohľade sú vlastne obete, uväznené v neuváženom sľube."