Vydavateľstvo SME chystá nový web sľuby.sk

Vydavateľstvo SME chystá nový web sľuby.sk Foto: Smer

Vydavateľstvo Petit Press v roku 2017 spustí nový web sľuby.sk.

 


„Hlavným cieľom projektu bude sledovať, ako sa plnia aj neplnia sľuby, ktoré v rámci oficiálnych programov a verejných vyhlásení dali verejní činitelia. Verejnosť tak bude mať možnosť kontrolovať, ako dlho sa vyšetrujú závažné korupčné kauzy, ktorí politici unikajú spravodlivosti či na ktoré predvolebné sľuby čakajú občania márne," píše vydavateľstvo.

 

Médiá aj voliči tak budú mať podľa vydavateľstva informačný prostriedok, ktorým môžu zvýšiť tlak na verejných činiteľov, aby si plnili svoje sľuby.

Petit Press ohlásilo spustenie projektu potom, ako vyhralo grant spoločnosti Google v rámci Digital News Initiative (DNI).

Každý sľub bude na webstránke obsahovať základné informácie o kauze či prísľube a časomieru počítajúcu, koľko už ubehlo od vyslovenia sľubu. Návrh na nový sľub bude môcť po schválení pridávať ktorýkoľvek používateľ aplikácie. Používatelia tiež budú môcť upozorniť na splnenie sľubu, dôveryhodnosť tvrdenia overí administrátor.

Sľuby.sk bude fungovať v rámci spravodajského webu Sme.sk.

Google podporil v druhom kole grantovej podpory prostredníctvom DNI Inovačného fondu celkovo 124 projektov sumou 24 miliónov eur, z toho dva projekty, vrátane Sľuby.sk, vyhrali spomedzi slovenských prihlášok. Grant získal aj Denník N na digitálne nástroje, ktoré majú pomôcť speňažiť obsah.