Mesto chce pomenovať nové ulice po postavičkách z mobilov

Mesto chce pomenovať nové ulice po postavičkách z mobilov Foto: Finland.fi

Po Emoji a Meme, kreslených postavičkách z chytrých mobilných telefónov, by mohli pomenovať dve ulice v novej obchodnej zóne v juhofínskom meste Lohja.

 

 

Informovala o tom BBC s tým, že ide o ďalší pokus fínskych úradov ťažiť z popularity modernej, elektronikou ovplyvnenej kultúry.

Mestský plánovací výbor už zámer schválil. Mestská rada sa ešte chce poradiť s miestnymi obyvateľmi. Ak s nápadom vysloví súhlas, bude prijatý na Nový rok.

Ľudia však nie sú v názore jednotní, ako ukazujú odkazy na twitteri. Objavili sa aj alternatívne návrhy pomenovať ulicu LOL, čo je v elektronickej komunikácii používaná skratka vyjadrujúce pobavenie, doslova hlasný smiech.

Architekt a mestský plánovač Juha Anttila povedal, že výbor volí moderné mená ulíc, aby budúce generácie získali predstavu o živote v 21. storočí. "Chceli sme niečo, čo hovorí k súčasnej dobe. V našej oblasti už sme takmer spotrebovali mená rastlín, stromov a vtákov," dodal s tým, že názov viac ako 20 miest začína na slovo breza.

Vlani v novembri zverejnilo fínske ministerstvo zahraničia elektronické obrázky znázorňujúce typické rysy severoeurópskej krajiny. Takzvané emoji používa elektronická komunikácia väčšinou na vyjadrenie emócií. Fínske emoji sa objavili aj v elektronickom adventnom kalendári, ktorý ministerstvo sprístupnilo v 13 jazykoch.