Facebook vyvinul cenzorský softvér

Facebook vyvinul cenzorský softvér Foto: Facebook

Americká internetová spoločnosť Facebook v tichosti vyvinula cenzorský softvér, ktorý by mal firme pomôcť vrátiť sa na čínsky trh.

S odvolaním sa na súčasných i bývalých zamestnancov podniku, ktorí si nepriali byť menovaní, o tom informoval denník The New York Times.

Vývoj softvéru, ktorý umožňuje blokovať zobrazovanie vybraných informácií v špecifických geografických oblastiach, podľa denníka podporil generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg. Zdroje tiež uviedli, že Facebook nemieni softvér sám využívať, len ponúkať na využitie iným subjektom.

Facebook existenciu softvéru nepotvrdil, ani nepoprel. "Zaujímame sa o Čínu a venujeme čas tomu, aby sme o tejto krajine viac vedeli a lepšie jej rozumeli," uviedla hovorkyňa Facebooku. "Ohľadom prístupu k Číne sme ale neurobili žiadne rozhodnutie. Práve teraz sa zameriavame na pomoc čínskym podnikom pri expanzii na nové trhy mimo Číny s využitím našej inzertnej platformy," dodala hovorkyňa podľa agentúry Reuters.

Čína zakázala sociálna sieť Facebook v roku 2009 po krvavých nepokojoch v Urumči v autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny. Opatrenie bolo súčasťou snahy zastaviť šírenie informácií o týchto etnických nepokojoch.