Print this page

Yahoo: Hackeri ukradli dáta z miliardy užívateľských účtov Foto: Facebook Yahoo

Hackeri ukradli údaje z účtov viac ako miliardy ľudí používajúcich e-mail a iné služby firmy Yahoo. Oznámila to v stredu americká internetová spoločnosť, podľa ktorej k útoku kybernetických zločincov došlo v roku 2013.

Podľa agentúry AP ide o najväčší známy prienik do systému niektorej zo spoločností poskytujúcich e-mailové kontá.

Ukradnuté informácie môžu podľa Yahoo zahŕňať mená, e-mailové adresy, telefónne čísla, dátumy narodenia a takzvané overovacie otázky a odpovede na ne. Citlivejšie údaje ako dáta o bankových účtoch či čísla platobných kariet podľa firmy hackeri nezískali.

Mohli však získať heslá od používateľských účtov. To by mohlo priniesť problémy ľuďom, ktorí používajú rovnaké heslá pre svoje ďalšie internetové účty a služby.

Experti sa podľa AP domnievajú, že akcia je zrejme dielom niektorej zo zahraničných vlád, ktorá sa snažila získať informácie o konkrétnych ľuďoch. Preto sa vraj väčšina klientov firmy nemusia obávať. Ak by čin spáchali bežní hackeri konajúci na vlastnú päsť, dáta by sa zrejme pokúsili predať na webe, čo sa nestalo.

Spoločnosť oznámila podobný únik už v septembri; vtedy išlo o kybernetický útok z roku 2014 a ukradnuté boli dáta z 500 miliónov účtov. Vinník ani vtedy nebol zistený.

Oba prípady podľa AP vrhajú pochybnosti na chystanú kúpu digitálnych aktivít firmy Yahoo telekomunikačným gigantom Verizon - obe spoločnosti sa predbežne dohodli na sume 4,8 miliardy dolárov. Ak by však oznámenia únikov viedlo k odlivu zákazníkov Yahoo, mohol by Verizon stratiť o obchod záujem.