EK: Facebook poskytol pri kúpe WhatsApp zavádzajúce informácie

EK: Facebook poskytol pri kúpe WhatsApp zavádzajúce informácie Foto: Facebook

Facebooku tak hrozí pokuta vo výške až jedného percenta z ročných tržieb. Podnik má čas do konca januára, aby na obvinenia zareagoval.

 

Európska komisia obvinila americkú internetovú spoločnosť Facebook, že pri prevzatí aplikácie pre bezplatné zasielanie správ cez inteligentné telefóny WhatsApp poskytla zavádzajúce informácie.

Európska komisia upozornila, že dnešné obvinenia nebudú mať vplyv na schválenie transakcie z roku 2014. Facebook za prevzatie aplikácie WhatsApp zaplatil približne 22 miliárd dolárov.

Obvinenia súvisí so augustovú zmenou politiky prevádzkovateľa aplikácie WhatsApp v oblasti ochrany osobných údajov, ktorá je podľa Európskej komisie v rozpore s vyjadreniami Facebooku v čase schvaľovania akvizície. "Komisia má preto obavy, že Facebook úmyselne alebo z nedbanlivosti poskytol nesprávne alebo zavádzajúce informácie," píše sa v dnešnej správe.

Prevádzkovateľ aplikácie WhatsApp tento rok v auguste uviedol, že bude s materskou spoločnosťou Facebook zdieľať viac informácií o užívateľoch, vrátane ich telefónnych čísel. Toto rozhodnutie potom začalo vyšetrovať viacero európskych úradov na ochranu osobných údajov, uviedla agentúra Reuters.

"Rešpektujeme postup Európskej komisie a sme presvedčení, že úplné preskúmanie faktov potvrdí, že Facebook konal v dobrej viere," uviedla hovorkyňa americkej firmy. Dodala, že podnik bude s úradmi ďalej spolupracovať a poskytne im informácie potrebné na zodpovedanie ich otázok.

Tržby Facebooku vlani dosiahli takmer 18 miliárd dolárov. Ak by firma dostala pokutu vo výške jedného percenta z týchto tržieb, musela by zaplatiť zhruba 180 miliónov dolárov. Proti prípadnej pokute je možné podať odvolanie na Súdny dvor Európskej únie, ktorý už v minulosti niektoré sankcie zrušil.