Print this page

Kiska: Posielať ľudí do plynu, hoci len na internete, je neprípustné Foto: prezident.sk

RTVS dnes odvysielala novoročný príhovor prezidenta Andreja Kisku. Tento rok sa prezident rozhodol upozorniť na nenávisť, ktorá sa šíri na internete.

 


„Vyvolávať nenávisť a zlobu voči celým skupinám ľudí, národom, národnostiam, náboženstvám, alebo o nich tvrdiť, že sú menejcenné, to sa musí stať pre každého slušného človeka neprípustné a netolerovateľné. A to aj na internete. Želať hocikomu, vrátane politického oponenta smrť – hoci „len" na internete – je jednoducho neprípustné," povedal prezident Kiska.

 

Nenávistných prejavov bolo minulý rok neúrekom. Šíria sa nielen v diskusiách pod článkami, ale hlavne na Facebooku. Hlavne pri témach spojených s utečeneckou krízou, právami menšín ale aj témach cirkví či sexuálnej orientácie. Nahnenavaní diskutéri nemajú problém zaželať rakovinu, alebo posielať niekoho do plynovej komory, len za to, ak má iný názor. Pri viacerých nenávistných prejavoch bolo začaté aj trestné stíhanie.

„Tvrdiť, že každý Róm je príživník alebo že každý moslim potenciálny terorista, je hlúpe a nepravdivé. Nesmieme tolerovať ako týmito a ďalšími spôsobmi niekto šíri hnev a zlobu. Pretože každé zlo a každé nešťastie, ktoré si dokážu ľudia spôsobiť, sa začína slovom. Slovo má obrovskú silu a slovo nenávisti stálo na začiatku najväčších tragédií ľudstva," povedal Kiska.

Prezident upozornil aj na prejavy politikov. „Myslím, že nevraživosť v minulom roku znovu prekročila nové hranice. Keď chýbajú rozumné argumenty, tak sa stále viac používajú osobné nadávky a hulvátstvo. Nenechajme tiež slušnosti, ľudskosti, tolerancii a kultúrnosti vtlačiť nálepku nejakej politickej korektnosti."

Prezident spomenul aj výsledky prieskumu o správaní mladých ľudí na internete, kde výrazne veľká väčšina priznala, že sa na internete stretáva s prejavmi nenávisti, urážkami a vulgárnosťou. Viac než dve tretiny uviedli, že to považujú za závažný spoločenský problém. Prezident apeluje, aby ľudia neboli voči tomu pasívni.

„Nepozorovane sa nám stierajú hranice. Čo sa ešte pred desaťročím-dvoma schovávalo v kúte, postupne sa presunulo na internet a sociálne siete a odtiaľ už krátkou cestou aj do reálneho života. Obráťme tento trend. Nakreslime znovu jasnejšie hranice - a dôsledne ich dodržiavajme. Dajme najavo, že za slušnosťou nie je strach," povedal Kiska.