Print this page

Internet valcuje paródia o ženách bojovníkov IS, reakcie sú rozporuplné Foto: BBC

Video, ktoré sa zabáva na bombových atentátnikoch či zlom zaobchádzaní so ženami, videlo len na facebooku viac ako 21 milióna ľudí, uviedla dnes televízia BBC na svojich webových stránkach.

Rozporuplné reakcie vyvolala britská stanica BBC, keď v rámci komediálneho seriálu Revolting odvysielala video parodujúce život manželiek príslušníkov hnutia Islamský štát (IS).

Videonahrávka s názvom Real Housewives from ISIS (Naozajstné manželky z IS) paroduje ženy, ktoré sa rozhodli odísť do Iraku a Sýrie a pripojiť sa k hnutiu IS. Ženy v hidžábe porovnávajú svoje samovražedné vesty a sťažujú sa, že majú rovnaký model. "Len tri dni do popravy a ja stále ešte netuším, čo na seba," sťažuje sa ďalšia. "Toto je moje šieste manželstvo. Už som ovdovela celkom päťkrát," vysvetľuje iná "manželka", keď sa v pozadí ozve výbuch a ona sa s povzdychom opraví, že "šesťkrát."

Krátky klip vyvolal búrlivú debatu o vhodnosti takejto satiry, keď sa jedná o smrteľne vážnu tému, ako je Islamský štát. Niektorí diváci oceňujú odvahu a vtip klipu, zatiaľ čo iní video odsudzujú ako nevkusné, píše Reuters. "Zlý vkus, nie je to vôbec vtipné," okomentovala video jedna z užívateliek facebooku. Podľa nej by sa obete útokov IS a ich rodiny videu určite nesmiali. "Prečo by sme sa mali smiať pri pohľade na ženu, predvádzajúcu sa v bombovej veste, je to na hlavu," dodala. "To je skvelé ... Ľudia stále hovoria o politicky nekorektnom humore ... Toto je odvážne a vtipné a už je načase, aby sme si začali robiť žarty z tých hlupákov!" napísal iný užívateľ.

Desiatky tisíc ľudí z celého sveta odišli bojovať do Sýrie a Iraku pre IS alebo iné islamistické organizácie, ktoré používajú extrémny výklad islamu, aby ospravedlnili útoky na svojich nepriateľov a utláčali obyvateľov oblastí, ktoré obsadili.

IS používa internet na verbovanie nových členov, často aj vysoko vzdelaných mužov a ženy v Británii. Britská polícia vlani v januári oznámila, že do Sýrie odcestovalo spolu 56 žien a dievčat. Objavil sa tiež aj prípad troch školáčok, ktoré opustili Londýn vo februári 2015. Jedna z dievčat bola podľa Reuters zabitá vlani v auguste.