Print this page

Tajné služby: Putin nariadil kampaň, ktorá mala ovplyvniť voľby v USA Reprofoto RT

Kampaň, ktorá mala ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v Spojených štátoch, nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Jej cieľom bolo podkopať demokratický proces v krajine a pošpiniť demokratickú kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovú.

 

 

K tomuto hodnoteniu dospeli americkej tajnej služby v správe o ruskom zasahovaní do amerických volieb, ktorej odtajnené časti zverejnili dnes.

Novozvolený americký prezident Donald Trump ocenil dnešné stretnutie so šéfmi tajných služieb ako konštruktívne a zdôraznil, že žiadne hackerské útoky z Ruska, Číny či odinakiaľ nijako neovplyvnil výsledok prezidentských volieb. Avšak podľa agentúry AFP nespochybnil obvinenia na adresu Ruska, ako doteraz robil, a vyslovil sa pre zriadenie programu proti počítačovým pirátom počas prvých 90 dní svojho pôsobenia v čele USA.

"Hoci Rusko, Čína, iné krajiny, skupiny či jednotlivci zvonku sa snažia ustavične preniknúť do počítačových sietí našich vládnych inštitúcií, našich podnikov a organizácií, vrátane Demokratickej strany, nemalo to absolútne žiadny vplyv na výsledok volieb," uviedol Trump vo vyhlásení, vydanom po schôdzke. "Skutočnosťou je, že nedošlo k zásahom do činnosti zariadenia sčítajúceho hlasy," dodal s tým, že boli zaznamenané aj pokusy preniknúť do počítačových systémov republikánov, tie ale neuspeli.

S Trumpom, ktorý nastúpi do úradu za dva týždne, sa v jeho newyorskom sídle v mrakodrape Trump Tower stretli šéf amerických spravodajských služieb James Clapper, riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan a riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.

Novozvoleného amerického prezidenta mali oboznámiť s motívmi údajného zasahovanie Moskvy do amerických volieb a ďalšími poznatkami z utajované správy, uviedla agentúra AP.
Šéfovia spravodajských služieb už vypovedali o úlohe ruských hackerov v Kongrese a so svojimi poznatkami zoznámili aj prezidenta Baracka Obamu.

Moskva popiera obvinenia, že by sa za pomoci počítačových pirátov a krádežou elektronických dokumentov pokúšala ovplyvniť minuloročné voľby v prospech Trumpa.

Víťaz volieb Donald Trump tieto obvinenia dlhodobo spochybňuje. Ešte pred dnešnou schôdzkou v novinovom rozhovore prirovnal rozruch okolo hackerského škandálu k honu na čarodejnice. Súčasne sa pozastavil nad tým, že sa nehovorí o čínskych hackeroch.

Trump dnes tiež uviedol, že mieni požiadať výbory Kongresu, aby vyšetrili, ako je možné, že televízia NBC získala tajné informácie ohľadom zasahovania ruských hackerov do prezidentských volieb ešte skôr ako on. Biely dom zareagoval prostredníctvom svojho hovorcu, ktorý uistil, že informácie, použité NBC, rozhodne neunikli z Bieleho domu.