Yahoo zmení názov na Altaba, aj vedenie

Yahoo zmení názov na Altaba, aj vedenie Foto: Facebook Yahoo

Americká internetová spoločnosť Yahoo po dokončení plánovaného predaja základných internetových aktivít ponesie nové meno Altaba.

 

 

Spoločnosť Yahoo sa vlani v júli dohodla na predaji základných internetových aktivít telekomunikačnému operátorovi Verizon, ktorý za nich zaplatí 4,83 miliardy dolárov. Tieto aktivity zahŕňajú e-mailové služby, digitálnu reklamu a mediálne aktíva.

Zároveň generálna riaditeľka Marissa Mayerová odstúpi z funkcie. Okrem nej by malo po dokončení predaja odísť aj ďalších päť členov najvyššieho vedenia. Zostávajúci manažéri potom budú riadiť holdingovou firmu Altaba, ktorej hlavnými aktívami bude pätnásťpercentný podiel v najväčšom čínskom internetovom obchode Alibaba a podiel 35,5 percenta v spoločnosti Yahoo Japan.

Nad osudom predaja základných internetových aktivít Yahoo teraz visí otáznik, pretože sa objavili správy o rozsiahlych únikoch údajov o klientoch Yahoo. Podmienky dohody o predaji by sa tak mohli zmeniť, vylúčené pritom nie je ani úplné zrušenie transakcie, poznamenala agentúra Reuters.

Spoločnosť Yahoo vlani v septembri oznámila, že jej boli pri útoku hackerov v roku 2014 ukradnuté informácie o najmenej 500 miliónov užívateľských účtov, vrátane mien používateľov alebo e-mailových adries. V decembri potom firma uviedla, že v roku 2013 hackeri ukradli údaje z účtov viac ako miliardy klientov.