Šéf ĽudiaĽuďom.sk: Pozor na hyeny, ktoré sa priživujú na zbierke pre Natáliu

Šéf ĽudiaĽuďom.sk: Pozor na hyeny, ktoré sa priživujú na zbierke pre Natáliu Foto: ľudiaľuďom.sk

Mailom sa šíri falošná zbierka, pomocou ktorej chce anonym vylákať od ľudí peniaze. Nie je prvá.

 

 

Mimovládna organizácia Ľudia ľuďom koncom januára zverejnila na svojom webe ľudiaľuďom.sk overenú výzvu na zbierku pre 18-ročnú Natáliu, ktorá prišla v jednom okamihu o oboch rodičov aj brata, v januári zahynuli pri nehode na Kysuciach. Natália je len študentkou bez príjmu. Iniciátorom výzvy je jej rodina. Zbierka jej má pomôcť pri ťažkých začiatkoch, aby mohla zaplatiť bežné účty a školu.

Fotky a texty výzvy niekto zneužil a spolu s neznámym číslom účtu rozposiela do mailov. Na šírenie falošnej výzvy organizáciu upozornili viacerí, ktorým takýto mail prišiel.

Číslo účtu pritom na overenej výzve nie je. Ľudia ľuďom zbierajú peniaze na pomoc len cez platobný systém na stránke, a čísla žiadateľov nezverejňujú.
Ak chcete prispieť Natálii, overená výzva je zverejnená na tejto stránke www.ludialudom.sk/natalka.

Falošná koluje mailom aj s falošným číslom účtu a vyzerá takto:

Organizácia Ľudia ľuďom to považuje za zneužívanie dobrého mena organizácie, prispievateľov ale hlavne ľudí, ktorí sú v bezradnej situácii.

 

Nie je to prvý prípad, keď sa niekto snaží zneužiť dobré meno darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk.

„Len pred niekoľkými dňami som bol vypovedať v kauze, keď podvodníci zverejnili takmer desiatku falošných výziev a kým sme na to prišli, podviedli mnohých darcov. Okamžite sme preto podali trestné oznámenie a polícia prípad intenzívne vyšetruje. Podvodníkom hrozí pobyt za mrežami," píše na blogu riaditeľ dárcovského portálu Roland Kyška.

Všetkým, ktorí sa snažia zneužiť výzvy odkazuje: „Hyeny, sledujeme vás. Skôr či neskôr prídeme na vaše podvody, bez kompromisu na vás podáme trestné oznámenie a urobíme všetko preto, aby ste skončili so spravodlivým trestom. Nenecháme vás zneužívať systém a priživovať sa na nešťastí iných!"